Συνεχίζει τον «πόλεμο» προπαγάνδας η Τουρκία - Πιέζει για αποκλιμάκωση η Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει τον «πόλεμο» προπαγάνδας η Τουρκία - Πιέζει για αποκλιμάκωση η Ευρώπη
Το δρόμο των κυρώσεων πάντως δείχνει το Παρίσι, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Στην περιοχή της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας εξακολουθεί να διατηρεί το Oruc Reis, η Τουρκία και να προκαλεί με προπαγανδιστικά βίντεο, την ώρα που η Ευρώπη ζητά από τον Πρόεδρο Ερντογάν να απέχει από τις δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις. Η Αθήνα διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως αναγκαία συνθήκη για την έναρξη συνομιλιών είναι η απόσυρση του ερευνητικού σκάφους της Άγκυρας και των πολεμικών της πλοίων κάτι που δεν διαφαίνεται πάντως στον ορίζοντα.

Χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, συνομίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο και εξέφρασε για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο δηλώνοντας πως είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση. Παράλληλα επανήλθε για ακόμη μια φορά στο θέμα της πολυμερούς διάσκεψης για να λυθούν οι παρούσες διαμάχες στην ΝΑ Μεσόγειο, διάσκεψη για την οποία πάντως η Άγκυρα, παρά το ότι έχει τοποθετηθεί θετικά για αυτήν, αποκλείει την συμμετοχή της Κύπρου κι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα πλέον για την συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου που θα τεθεί συνολικά το θέμα των ευρω-τουρκικών σχέσεων αλλά και οι αποφάσεις για κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ο Σαρλ Μισέλ δεν αποκλείεται να επισκεφτεί Αθήνα, Λευκωσία και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε να ολοκληρώσει μια συνολική προεργασία πριν τη Σύνοδο. Όσο κι εάν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν να μην προκρίνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας, ο κλοιός σφίγγει και η Άγκυρα δεν δείχνει μέχρι στιγμής διάθεση αποχώρησης από το πεδίο.

Το δρόμο των κυρώσεων πάντως δείχνει το Παρίσι, όπως φάνηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, που δήλωσε ευθέως πως το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν κατά της Τουρκίας θα είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ αναφέρθηκε και στις αρχικές συζητήσεις που έχουν γίνει, στη σχετική λίστα που έχει παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Πόλεμος Προπαγάνδας από την Τουρκία

Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και το προκλητικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα του τουρκικό υπουργείο Άμυνας σχετικά με τις ενέργειες του τουρκικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Twitter. Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, «το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα συνεχίσει το καθήκον του και δε θα επιτρέψει τον εκφοβισμό στην περιοχή». Στο βίντεο διακρίνεται το ερευνητικό σκάφος, συνοδευόμενο από πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Συνάντηση Δένδια με τον Μαλτέζο ομόλογό του

Η Αθήνα πάντως συνεχίζει την διπλωματική κινητικότητα: Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο και όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εν όψει και των κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων που αναμένονται στο πλαίσιο της ΕΕ. Θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση στη Λιβύη και το μεταναστευτικό.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider