«Η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση, όπως η συγκεκριμένη της Εύβοιας, επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής. Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από την μη χρήση του» διευκρινίζει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

«Μία σαφής εντολή εκκένωσης θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα 1 και 2 μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα» εξηγεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε από την Εύβοια όπου βρέθηκε μετά τις φονικές πλημμύρες ότι «αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη. Έχουμε πέντε νεκρούς, τρεις πνίγηκαν στην προσπάθεια τους να διαφύγουν. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Κριτική ασκούν όσοι δεν τόλμησαν να εφαρμόσουν το 112.Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια».