ΣΥΡΙΖΑ: «Στροφή» στην αντιπολίτευση και προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΥΡΙΖΑ: «Στροφή» στην αντιπολίτευση και προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό
Στον απόηχο της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μια συνεδρίαση που δεν πέρασε και… αναίμακτα, άπαντες προσπαθούν να αναθεωρήσουν τις δυνάμεις τους ενόψει της συνέχειας.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι «στείρα» όσον αφορά τις εσωκομματικές διεργασίες κι όλοι δείχνουν να καταβάλουν προσπάθεια για να πέσουν οι τόνοι, ενώ επικεντρώνονται στα τρία μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, στο προσφυγικό και στην προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως δεν έχουν μείνει «πληγές» και παράπονα για όσα διαδραματίστηκαν το Σαββατοκύριακο, όμως από την μεριά των κομματικών (που ήταν και οι «χαμένοι» της συνεδρίασης) αυτό που περνούσε χθες ήταν πως «όλα βαίνουν καλώς» και πως «στην αριστερά έχουμε μάθει να διαφωνούμε και να προχωράμε ενωμένοι». Η αλήθεια βέβαια είναι πως τουλάχιστον στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ το «ενωμένοι» δεν αποτελεί απαραβίαστο κανόνα, αφού οι αποχωρήσεις διαφωνούντων στελεχών και μάλιστα από την αριστερή πλευρά και με... παρότρυνση Τσίπρα είναι ένα φαινόμενο που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν.

Προς το παρόν φυσικά τέτοιο θέμα δεν τίθεται και όπως προαναφέραμε σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η προσπάθεια που κάνει η αριστερή πλευρά του κόμματος να βάλει «νερό στο κρασί της». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ είχε αποφασίσει να γράψει άρθρο-απάντηση στον Παύλο Πολάκη για τα 37 δις, καθώς ο βουλευτής των Χανίων αναρωτήθηκε το Σάββατο «γιατί το μαξιλαράκι δεν ήταν 30 δις, ώστε να δοθούν 7 δις επιπλέον σε παροχές», τελικά και μέχρι χθες τουλάχιστον, δεν προχώρησε στην δημοσιοποίηση τέτοιου κειμένου.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του iSyriza, iAsk&Watch, επανέλαβε πάνω- κάτω όσα είπε στην κεντρική επιτροπή και εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά να προχωρήσει στον μετασχηματισμό του κόμματος με τον τρόπο και με τα πρόσωπα που εκείνος έχει αποφασίσει πως θέλει να πορευτεί.

Σήμερα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναχωρήσει για τη Γαλλία, όπου θα μιλήσει στην γαλλική Γερουσία σε συζήτηση που κάνει για τα Βαλκάνια, ενώ θα προβληθεί συνέντευξη του στον Alpha και την εκπομπή «Εκτός Γραμμής», με τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή.

Η αντιπολιτευτική γραμμή

Ασφαλιστικό, προανακριτική και προσφυγικό αυτό είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο εστιάζει την αντιπολίτευση του αυτό το διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνεχίζει το… φλερτ με το ΚΙΝ.ΑΛ. σχετικά με την πρόταση νόμου για την α’ κατοικία.

Για το ζήτημα του προσφυγικού μάλιστα όπως έλεγαν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου «Το μπάχαλο είναι αποτέλεσμα της διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε συνδυασμό με την πρωτοφανή επιλογή της να αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά θέματα με επικοινωνιακούς όρους επιδιώκοντας να ικανοποιήσει τις ξενοφοβικές αντιλήψεις που ο ίδιος και το κόμμα του καλλιέργησαν προεκλογικά».

Εξάλλου στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να δουν εάν τελικά οι προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση Novartis θα εξεταστούν επώνυμα πλέον από την επιτροπή κι επέμεινε ότι υπάρχουν υποχρεώσεις απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες όπως αυτές ορίζονται από το νόμο. «Η απόπειρα να εξεταστούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά, προσβάλει το νομικό κόσμο της χώρας», είπε ο κ. Λάππας που υπογράμμισε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν μπορεί να γίνουν βορά.

«Η ΝΔ δρομολογεί την καταστρατήγηση του νόμου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος για να τους εκφοβίσει. Ο κ. Μητσοτάκης, όσο εγκλωβισμένος και αν είναι στο εσωκομματικό του εκβιασμό που ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να πάρει θέση: Στηρίζει τις παράνομες και αντθεσμικές μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν το νόμο για τους προστατευόμενους μάρτυρες, νόμο που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για υποθέσεις διαφθοράς; Από τη μία τα μέλη της ΝΔ λένε δημοσίως ότι θα «βγάλουν τις κουκούλες» από τους μάρτυρες και από την άλλη διαρρέει μέσω «πηγών της» πως θα εξεταστούν όπως ακριβώς εξετάστηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider