Ικανοποίηση στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ικανοποίηση στην Αθήνα για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει σήμερα.

Ικανοποιημένη βρίσκει την Αθήνα η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου στην κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης αλλά και η δέσμευσή τους για την αυστηρή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων.

Όμως από τη διάσκεψη δεν προέκυψε η ακύρωση των δυο συμφωνιών που υπέγραψε το καθεστώς Σάρατζ με τον Ταγίπ Ερντογάν και θίγει τα ελληνικά συμφέροντα στη ΝΑ Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς θα γίνει σήμερα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και όπου βέβαια θα υπάρξει και πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης.

Αυτό που πάντως συνομολογούν παρατηρητές των διπλωματικών θεμάτων είναι πως η Διάσκεψη του Βερολίνου δεν ήταν παρά ένα πρώτο βήμα σε έναν ακόμη μαραθώνιο εξελίξεων για το επόμενο διάστημα, όπου η τήρηση της εκεχειρίας στη Λιβύη επαφίεται στην καλή πίστη των αντιμαχόμενων πλευρών, αλλά και στην πίεση των διεθνών παιχτών προς τις δυο πλευρές ώστε να αποδεχθούν τα συμφωνηθέντα.

Η Ελλάδα βάζει «τα ρέστα της» στον Χαφτάρ

Η Αθήνα στηρίζει πολλά στην προοπτική ανάληψης της εξουσίας στη Λιβύη από τον Χαλιφά Χαφτάρ, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, αν και άγνωστο παραμένει το εάν ο ίδιος θα τηρήσει τα όσα έχει υποσχεθεί στις συνατήσεις που έχει πραγματοποιήσει με τους Έλληνες αξιωματούχους για την ακύρωση των συμφωνιών με την Τουρκία. Η Αθήνα πάντως διεμήνυσε σε όλους τους τόνους την δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι αποκλείστηκε από την Διάσκεψη του Βερολίνου και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο, στο τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Μέρκελ την Παρασκευή, ενώ δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα για τις εξελίξεις στη Λιβύη, με τη συμμετοχή Ελλήνων παρατηρητών στο πλαίσιο ενός διεθνούς μηχανισμού επιτήρησης εκεχειρίας.

Όπως εξηγούσαν διπλωματικοί κύκλοι στο reader.gr η Γερμανία φαίνεται ότι πιέστηκε από την Τουρκία - χωρίς πάντως να επιβεβαιώνεται το σενάριο ενός βέτο Ερντογάν στην πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας - και απέκλεισε την Αθήνα αφού το Βερολίνο θεώρησε πως εάν η ελληνική πλευρά έθετε στη δεδομένη χρονική στιγμή ζήτημα ακυρότητας των συμφωνιών μπορεί να δυναμίτιζε την προοπτική εκεχειρίας. Και παρά το ότι ο γερμανικός τύπος ανέφερε την Παρασκευή ότι ο Ερντογάν απαίτησε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο να μην συμμετάσχει η Ελλάδα, εκβιάζοντας με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, η γερμανική κυβέρνηση επέμεινε στο ότι η άρνηση της Γερμανίας εδράζονταν στην ατζέντα της συνάντησης.

Η ακύρωσης της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον διεθνή παράγοντα

Αυτό που είναι πάντως σαφές για τους διπλωματικούς παρατηρητές, είναι πως βασικός στόχος για τον διεθνή παράγοντα είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο αστικό περιβάλλον της χώρας θα δημιουργούσε νέα μεταναστευτικά κύματα προς την Ευρώπη - σενάριο εφιαλτικό για τις ηγεσίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για χώρα με πλούσιους ενεργειακούς πόρους αλλά και χώρα με πυρήνα τζιχαντιστών που θα πρέπει να παραμείνουν υπό έλεγχο. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρονται να παίξουν τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτιζαν τις περασμένες δεκαετίες και με δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Τουρκία να δείχνουν πρόθυμες να παίξουν πολύ πιο ενεργό ρόλο. Βασική στόχευση είναι η πορεία μετάβασης σε μια πολιτική λύση, με αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές με την ελπίδα η κατάσταση να αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθεροποίησης. Σε μια τέτοια εξέλιξη, θα υπάρξει και εξέταση των συμφωνιών με την Τουρκία, υπό το νέο καθεστώς που θα έχει δημιουργηθεί στη χώρα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider