Κάλεσμα Τσίπρα για προοδευτική συσπείρωση με αναφορές σε Ανδρέα Παπανδρέου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάλεσμα Τσίπρα για προοδευτική συσπείρωση με αναφορές σε Ανδρέα Παπανδρέου
Στην ομιλία του, Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψαν οι ιστορικές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Επείγουσα χαρακτήρισε την «προοδευτική συστράτευση» ο Αλέξης Τσίπρας, εννοώντας την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με ακόμα περισσότερα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν τα 120 πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η οποία διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία, στην οποία δεν έλειψαν οι ιστορικές αναφορές στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που όπως χαρακτηριστικά τόνισε «στην μετά Ανδρέα εποχή, πήρε τον δρόμο του λεγόμενου εκσυγχρονισμού και εγκατέλειψε βήμα-βήμα τις ιδεολογικές και αξιακές του καταβολές.

Η δε μνημονιακή του σύμπραξη και συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Σαμαρά και το ΛΑΟΣ, το οδήγησε σταδιακά στο να χάσει οριστικά την επαφή του με το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών δυνάμεων που κάποτε είχε εκφράσει. Και εν τέλει, με τον ίδιο του τον εαυτό».

Ακόμα μιλώντας για τη μετακίνηση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ το 2012 έκανε λόγο περί «δανείου εμπιστοσύνης» που μετατράπηκε σε «επένδυση εμπιστοσύνης και σε εντολή – προσμονή μετασχηματισμού».

Σταχυολογώντας τους λόγους που κάνουν «επείγουσα την προοδευτική συστράτευση» αναφέρθηκε στο «δόγμα Νόμος και Τάξη», σε «παλινόθρωση του πελατειακού κράτους» αλλά και σε «ηγεμονία του ρατσιστικού λόγου».

Αναφερόμενος πλαγίως στις επικρίσεις που δέχεται από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς προσπαθεί να της στερήσει τον «ζωτικό» χώρο, ανέφερε: «Μα θα ρωτήσει κανείς καλοπροαίρετα : Θέλετε να έχετε το μονοπώλιο στον προοδευτικό χώρο; Σας ανήκει η δημοκρατική παράταξη; Φυσικά και δεν μας ανήκει η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Όπως δεν ανήκει σε κανένα. Εμείς ανήκουμε σ’ αυτή».

Τέλος ξεκαθάρισε ότι στο νέο κόμμα, αυτό δηλαδή που θα προκύψει από το Συνέδριο της διεύρυνσης «τα ρεύματα ιδεών δε μπορεί να συγκροτούνται στη βάση της πολιτικής καταγωγής, αλλά στη βάση της πολιτικής και προγραμματικής πρότασης».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider