Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό τον Τσίπρα - Ανησυχία για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ υπό τον Τσίπρα - Ανησυχία για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ
Στη σκιά της κλιμακούμενης έντασης της τουρκικής προκλητικότητας ο κ. Τσίπρας συγκαλεί εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου στις 17:30.

Εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας) συγκαλεί σήμερα το απόγευμα στις 17:30 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, στη σκιά των πληροφοριών για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, με παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας είχε ακυρώσει νωρίτερα το τελευταίο σκέλος της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα να μην βρεθεί σε Νίσυρο και Κω, επιστρέφοντας έτσι στην Αθήνα.

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ σήμερα, απόγευμα Κυριακής, πριν την αργία του Αγίου Πνεύματος, καταδεικνύει, αν μη τι άλλο ότι τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σοβαρά.

Η κυπριακή πλευρά, βεβαίως, μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει το αν η Τουρκία έχει όντως ξεκινήσει γεώτρηση στο εσωτερικό της ΑΟΖ της ή αν απλώς κάνει προπαρασκευαστικές κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρος Πρόδρομος Προδρόμου υπογράμμισε ότι η Λευκωσία έχει πληροφορίες για μεταφορά υλικού και εξοπλισμού που σχετίζεται με την γεωτρητική δραστηριότητα, απαντώντας σε ερώτηση αν το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στα δυτικά της Πάφου. Ο κ. Προδρόμου εκλήθη να σχολιάσει, πιο συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», με βάση το οποίο η κυβέρνηση της Κύπρου έχει σοβαρές ενδείξεις πως η Τουρκία έχει αρχίσει γεώτρηση με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, στα δυτικά του νησιού. Οι ενδείξεις συνδέονται με τη μεταφορά τσιμέντου και λάσπης, υλικά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς της γεώτρησης, με τον κ. Προδρόμου να επιβεβαιώνει τη μεταφορά υλικών, αλλά να μην επιβεβαιώνει ότι τω όντι έχει ξεκινήσει και γεώτρηση.

Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι μιλώντας την Παρασκευή στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου ενώ το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, κατευθύνεται επίσης προς την περιοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider