Με 194 «ναι» ψηφίστηκε ο νέος Νόμος Κατσέλη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με 194 «ναι» ψηφίστηκε ο νέος Νόμος Κατσέλη
Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της εκταμίευσης των 970 εκατ. ευρώ από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.     

Υπερψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, βάζοντας τέλος στο «θρίλερ» των διαβουλεύσεων των προηγούμενων εβδομάδων μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών και ανοίγοντας τον δρόμο για να εγκρίνει το Eurogroup της 5ης Απριλίου την εκταμίευση στην Ελλάδα των 970 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι σε μια κίνηση κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, το βράδυ της Πέμπτης, η κυβέρνηση, δια στόματος Γιάννη Δραγασάκη, ανακοίνωσε ότι το υπόλοιπο της οφειλής δεν δύναται να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, από 130.000 που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο. Το υπουργείο Οικονομίας προχώρησε σε νομοτεχνική αλλαγή, διευκρινίζοντας πως η αλλαγή αφορά μόνο στα επιχειρηματικά δάνεια. Σημειώνεται ότι συμπερίληψη των επιχειρηματικών δανείων στην προστασία έγινε μετά από επιμονή της κυβέρνησης και βρέθηκε σθεναρή αντίσταση από τους δανειστές.

Η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους.

Ειδικότερα, σε σύνολο 231 παρόντων βουλευτών υπέρ του άρθρου 68, στο οποίο ενσωματώθηκε ο βασικός κορμός της τροπολογίας, τάχθηκαν 194 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές καταψήφισαν και 4 δήλωσαν παρών.

Όσο για τα υπόλοιπα άρθρα, από 69-84 που αφορούν σε επιμέρους ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, 192 βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ, 33 ΟΧΙ και 6 δήλωσαν ΠΑΡΩΝ.

Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της Ένωσης Κεντρώων.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή την καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider