Την Παρασκευή η ψηφοφορία για τον νέο Νόμο Κατσέλη - «Κόφτης» στα επιχειρηματικά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την Παρασκευή η ψηφοφορία για τον νέο Νόμο Κατσέλη - «Κόφτης» στα επιχειρηματικά
Η μεταβολή στα όρια επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του insider.gr ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών συνεχίζονται με σκοπό να περιοριστεί περαιτέρω η περίμετρος του νόμου.

Αύριο, Παρασκευή, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία του νέου Νόμου Κατσέλη, καθώς συνεχίζεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Την ίδια ώρα, αυστηροποιούνται τα κριτήρια υπαγωγής στον Νόμο, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών συνεχίζονται πυρετωδώς, όπως έχει αναφέρει το insider.gr. Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι το υπόλοιπο της οφειλής δεν δύνατα να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια, από 130.000 που προέβλεπε το αρχικό νομοσχέδιο.

Το υπουργείο Οικονομίας προχώρησε σε νομοτεχνική αλλαγή, διευκρινίζοντας πως η αλλαγή αφορά μόνο στα επιχειρηματικά δάνεια. Σημειώνεται ότι συμπερίληψη των επιχειρηματικών δανείων στην προστασία έγινε μετά από επιμονή της κυβέρνησης και βρέθηκε σθεναρή αντίσταση από τους δανειστές.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι η νομοτεχνική αλλαγή σε ότι αφορά στον «νέο νόμο Κατσέλη» αλλάζει τα όρια του υπολοίπου του επιχειρηματικού δανείου από 130000 σε 100000 ευρώ, κατά τον χρόνο της αίτησης. Δεν αλλάζει τα όρια του αρχικού ύψους του επιχειρηματικού δανείου, με τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν σχετιζόταν κανένα κριτήριο του νόμου.

Επισημαίνεται, δε, πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα προβλέπεται προστασία πρώτης κατοικίας που συνδέεται με επιχειρηματικά δάνεια. Στη σχετική νομοτεχνική αλλαγή αναφέρεται συγκεκριμένα:

Στο άρθρο 68 του σχεδίου νόμου:

α) Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή» προστίθενται οι λέξεις «ή τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτή, αν στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια».

β)Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «των 130.000 ευρώ» τίθεται οι λέξεις «ή των 100.000 ευρώ, αντίστοιχα»

Οι ανακοινώσεις δια στόματος Δραγασάκη ήρθαν την ώρα που κλιμακώνονται οι πιέσεις από την πλευρά των Θεσμών, με στόχο να καμφθούν οι διαφωνίες που εντοπίζονται ανάμεσα στις δύο πλευρές και αφορούν στα επιχειρηματικά δάνεια.

Ειδικότερα, ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει στις 100.000 ευρώ, από τις 130.000 ευρώ το όριο των οφειλών για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ανέφερε πως κατ’ αρχήν θα ισχύει εκείνη η οποία είναι ήδη καταγεγραμμένη στα βιβλία των τραπεζών, με πρόβλεψη να έχει τη δυνατότητα ο αιτών, αν διαφωνεί, να αποδείξει τον ισχυρισμό του με νόμιμο τρόπο και στοιχεία.

Κάνουμε τις αλλαγές «για να πάρουμε το πράσινο φως, να προχωρήσουμε μπροστά, από ανάγκη και όχι κατά επιθυμία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider