Η δεδηλωμένη της…γκαζόζας και ο «χρησμός» Βούτση για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η δεδηλωμένη της…γκαζόζας και ο «χρησμός» Βούτση για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Η διάλυση του άξονα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκαλεί...απορρύθμιση στη Βουλή, όπου πλέον όλο και συχνότερες θα γίνονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες.

Είναι δεδομένο ότι η ατάκα του βουλευτή των ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά ότι έλειπε από την προχθεσινή «κατά πλειοψηφία» ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, επειδή είχε πιει…μια γκαζόζα από το κυλικείο και αναγκάστηκε να πάει στην τουαλέτα, θα καταγραφεί στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Επίσης, ως παραπολιτικό θα καταγραφεί η γκάφα των βουλευτών της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη και Δημήτρη Σταμάτη να υπερψηφίσουν άρθρο που το κόμμα τους κατήγγελλε εκ λάθους, κατά τη διάρκεια της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Όλα αυτά, όμως, ανήκουν στη σφαίρα της παραπολιτικής. Το μείζον είναι ότι, όσο υπάρχουν οι σημερινές κοινοβουλευτικές ισορροπίες στη Βουλή, θα γίνει…της ονομαστικής ψηφοφορίας. Και όλα αυτά, γιατί το μέχρι πρότινος ισχύον «εθιμικό» σύστημα για «κατά πλειοψηφία ψήφους από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων λειτουργούσε όσο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είχαν όντως την πλειοψηφία των βουλευτών. Τώρα, όμως, με δεδομένο ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν αποτελούν οργανωμένη Κ.Ο., με δικαίωμα ψήφου ως τέτοια, οι ονομαστικές ψηφοφορίες θα δίνουν και θα παίρνουν, προκειμένου να διαπιστώνεται η πλειοψηφία.

Η ανάγκη για ονομαστικές ψηφοφορίες, δε, θα γίνει ακόμα πιο επιτακτική, εφόσον διαλυθεί η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ. Εφόσον παραιτηθεί, δηλαδή, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όπως έχει πει ότι θα κάνει σύντομα, και δεν αντικατασταθεί από κάποιον βουλευτή που είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ το 2015 (Ν. Νικολόπουλος, Γ. Λαζαρίδης, Δ. Καμμένος). Και, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, η Βουλή θα θυμίζει ακόμα περισσότερο κινούμενη άμμο.

Είναι, επίσης, σαφές ότι η κατάσταση που επικρατεί δίνει τροφή στην αντιπολίτευση να μιλά για «κυβέρνηση μειοψηφίας», η οποία αναγκάζεται να «συρεται» σε διαρκείς ονομαστικές ψηφοφορίες, προκειμένου να επαναβεβαιώνει την ύπαρξη πλειοψηφίας με διάφορους ανεξάρτητους βουλευτές ως «δεκανίκια».

Βεβαίως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο «χρησμός» του Νίκου Βούτση, του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης, από τα έδρανα των βουλευτών άφησε ανοιχτό παράθυρο το επόμενο διάστημα να αυξηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς με ένταξη ανεξάρτητων βουλευτών που ήδη στηρίζουν την κυβέρνηση και συμπλέουν σταδιακά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βούτσης, λοιπόν, υπογράμμισε ότι «προσώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής». «Εάν συνεχίσει αυτό το δεδομένο και στο μέλλον τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με βάση την ονομαστική ψηφοφορία, διότι προφανώς από τους 16 ανεξάρτητους βουλευτές του Κοινοβουλίου δεν είναι δυνατόν ο καθένας εξ αυτών να τοποθετείται. Είναι μία καινούργια κατάσταση, μία καινούρια πρακτική, η οποία όμως δεν έχει μέσα της την ένταση της αμφισβήτησης για τη σημερινή κυβέρνηση. Στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου», προσέθεσε ο κ. Βούτσης.

Αντικειμενικά, πάντως, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο να μην περνά νομοσχέδια που θα φέρει. Η κατάσταση, όμως, στη Βουλή μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη, προϊόν και της απορρύθμισης που έχει επέλθει από τη διάλυση μικρότερων κομμάτων, όπως το Ποτάμι και defactoκαι οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι ρίχνουν ευκαιρίας δοθείσης «προειδοποιητικές βολές» προς την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider