Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, ψάχνει 151 για τις Πρέσπες

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, ψάχνει 151 για τις Πρέσπες
Μετά τον σκόπελο της ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση "φουλάρει" για την εξεύρεση των επιθυμητών 151 ψήφων για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία στη Βουλή πήγε όπως αναμενόταν. Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές, όπως είχε προαναγγελθεί, και ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε άκρως ικανοποιημένος, όπως προέκυψε από τη σύντομη, οn camera, δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Κοινοβουλίο, μιλώντας εκ νέου για εξάντληση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.

Η ψήφος εμπιστοσύνης, όμως, είναι παρελθόν και το μείζον έχει να κάνει πλέον με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ρηματική διακοίνωση της οποίας έφτασε χθες βράδυ στο ελληνικό ΥΠΕΞ. Όπως είναι αντιληπτό, χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνταχθεί το Νομοσχέδιο, το οποίο, όμως, μπορεί να κατατεθεί στη Βουλή ακόμα και στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Το ερώτημα, όμως, είναι ποια διαδικασία θα επιλεγεί από εδώ και πέρα. Είναι σαφές, με βάση τα όσα έχει πει ο ΠτΒ Νίκος Βούτσης, ότι η διαδικασία στην Ολομέλεια δεν θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα. Άρα, defactoπάμε για την επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει τη διαδικασία του επείγοντος, με τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και τρεις συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Και κάπου εδώ αρχίζουν οι περιπλοκές, στην προσπάθεια να βρεθούν οι 151 βουλευτές, που «δεν πρέπει, αλλά πρέπει», όπως είπε ο κ. Βούτσης. Με άλλα λόγια, για λόγους πολιτικής νομιμοποίησης σύμφωνα με το Μαξίμου, η Συμφωνία πρέπει να κυρωθεί με 151 ψήφους.

Τα ερωτηματικά

Για να υλοποιηθεί, πάντως, ο στόχος των 151, όπως τον περιέγραψε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (OPEN), θα πρέπει το Ποτάμι να επιμείνει στη θετική του στάση. Χθες, με μια σιβυλλική δήλωση, ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι οι βουλευτές που ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης θα έπρεπε να ψηφίσουν και τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού ανοίγουν τον δρόμο για να έρθει. Τόνισε, όμως, από την άλλη ότι η ψήφος στις Πρέσπες δεν πρέπει να συνδέεται με ψήφο στην κυβέρνηση. Σοφότεροι θα γίνουμε, λογικά, απόψε, μετά το πέρας του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, με τη συμμετοχή και βουλευτών και ευρωβουλευτών του κόμματος, προκειμένου να καθοριστεί η τελική του στάση. Αν, πάντως, το Ποτάμι απόσχει από τη διαδικασία, όπως ακούγεται, οι Πρέσπες πάλι περνούν, με πλειοψηφία επί των παρόντων, αλλά δεν θα βρεθούν οι 151. Τέλος, με τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. να εκκρεμεί για την επόμενη εβδομάδα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα αποκρυσταλλώσει τη στάση του μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, την Κυριακή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider