Την πεποίθηση πως τώρα είναι η ευκαιρία της Ελλάδας να σπάσει τους δεσμούς με το παρελθόν εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM, Klaus Regling, από το βήμα συνεδρίου του Economist που πραγματοποιείται στην Κύπρο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται ειδική περίπτωση, ωστόσο τώρα είναι η ώρα της κυβέρνησης να αδράξει την ευκαιρία και να έρθει σε πλήρη ρήξη με το παρελθόν, σπάζοντας όλους τους δεσμούς με το χθες.

Κύπρος, το τέταρτο success story της Ευρωζώνης

Αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως πλέον αποτελεί παράδειγμα της προόδου την οποία έχει καταγράψει η Ευρωζώνη, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η Κύπρος μπορεί να σταθεί στα πόδια της τον επόμενο χρόνο. «Υπάρχουν τέσσερα success stories από τα πέντε προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί», σημείωσε, για να προσθέσει πως οι χώρες που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα προσαρμογής, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, βρίσκονται πλέον ανάμεσα στους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Κύπρος τείνει να καταστεί το τέταρτο success story της Ευρωζώνης, εκτίμησε, διαμηνύοντας πως οι μελλοντικές παρεμβάσεις στην Κύπρο θα πρέπει να εστιάσουν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των κυπριακών τραπεζών.