O Πάουελ δεν ανησυχεί για πληθωρισμό, οι αγορές όμως ανησυχούν πάλι για τα «παιδιά» του Covid-19

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
O Πάουελ δεν ανησυχεί για πληθωρισμό, οι αγορές όμως ανησυχούν πάλι για τα «παιδιά» του Covid-19
Σε δύο περιοχές που βρίσκονται επικεφαλής των εμβολιασμών, ΗΠΑ και Βρετανία, η ανησυχία για την πανδημία ξαναφουντώνει. Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν σε ετοιμότητα καθώς οι αγορές δεν καθησυχάζουν με διαβεβαιώσεις για «μη κίνδυνο» από τον πληθωρισμό.

Ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η ανησυχία για την επόμενη ημέρα παραμένει ισχυρή. Ο σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν, κ. Φάουτσι συνιστά στους κυβερνήτες των πολιτειών στις ΗΠΑ «όχι βιασύνες» με το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας, τα στοιχεία από τις αγορές δείχνουν τους επικεφαλής των αεροπορικών εταιρειών να «ξεπουλάνε» τις μετοχές τους και τα κρούσματα με τα νέα στελέχη του κορονοϊού να αυξάνονται παρά την ταχύτερη επέκταση της εμβολιαστικής καμπάνιας.

Προειδοποιήσεις πέραν των ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία, όπου η εμβολιαστική καμπάνια επίσης βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Οι «συστάσεις» εδώ είναι από την κυβέρνηση και αφορούν στο να μη βιαστούν να κλείσουν τα ταξίδια των διακοπών τους.

Στην Ευρώπη τρεις από τις μεγαλύτερες οικονομίες, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία μπαίνουν σε νέα φάση περιορισμών (lockdown) με την Ισπανία και την Πολωνία να ακολουθούν.

Πίνακας 1. Τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών έσπευσαν να «πουλήσουν» τον Φεβρουάριο εν μέσω της προσωρινής ευφορίας για την έξοδο από την πανδημία.
/var/folders/sv/ndgfk3t91w15cgr00_d9j3xh0000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/Airline_insiders.jpg

Την ίδια στιγμή οι Πάουελ και Μπάιντεν δρομολογούν τον νέο συνδυασμένο κύκλο παρέμβασης στην αμερικάνικη οικονομία με το 1,9 τρις δολ. δημοσιονομικής στήριξης και την διαβεβαίωση συνέχισης της νομισματικής στήριξης από την Fed.

Διαβεβαίωση που επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές για την επικείμενη αύξηση του πληθωρισμού και την δήλωση ετοιμότητας για ακόμα μεγαλύτερες αγορές χρέους από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Ο κ. Πάουελ διευκρίνισε ότι ακόμα και αν πέσει έξω η Fed όσο αφορά τον κίνδυνο του πληθωρισμού, έχει όλα τα εργαλεία για να τον αντιμετωπίσει. Όμως οι αγορές θυμούνται το 1981 και τα «εργαλεία» που χρησιμοποίησε η Fed… Ο πληθωρισμός αντιμετωπίσθηκε, αλλά η οικονομική δραστηριότητα «γονάτισε» για αρκετά χρόνια, με τα όσα συνέβησαν τότε να διαπερνούν το υπόβαθρο της κρίσης που σοβούσε μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία...

Πίνακας 2. Παρά την επέκταση της καμπάνιας εμβολιασμών τα νέα στελέχη του covid «χτυπάνε» άσχημα πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ.

/var/folders/sv/ndgfk3t91w15cgr00_d9j3xh0000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/Michigan1.jpg

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον τα καλά νέα είναι ότι το πακέτο Μπάιντεν σε λίγο αρχίζει να «διανέμεται» με το μεγαλύτερο μέρος του (1,2 τρις δολ) να αφορά την ενίσχυση του προς κατανάλωση διαθέσιμο των χαμηλών λόγω lockdown εισοδημάτων.

Όμως όλοι γνωρίζουν ότι η δημοσιονομική στήριξη του πακέτου Μπάιντεν μπορεί να έχει δύο εναλλακτικές στοχεύσεις, είτε την χρηματοδότησης επιβίωσης των Αμερικανών λόγω της διάρκειας της πανδημίας, είτε την χρηματοδότηση της επανεκκίνησης της οικονομίας. Και τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας δείχνουν καθαρά ότι το σενάριο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το πρώτο και όχι το δεύτερο…

Αν αυτό επιβεβαιωθεί τόσο στην κλίμακα των ΗΠΑ όσο και στην κλίμακα της Ευρώπης, τότε οι αγορές δεν θα αργήσουν να προεξοφλήσουν με βίαιο τρόπο την νέα πραγματικότητα.

Αν η πανδημία παραμείνει η ισχυρή μεταβλητή στην οικονομική κατάσταση, τότε κανείς δεν μπορεί να ποντάρει στον τουρισμό και στις μεταφορές που αποτελούν το πρώτο στοιχείο της οικονομικής επανεκκίνησης. Ίσως το «ξεπούλημα» των επικεφαλής των αεροπορικών εταιρειών τον Φεβρουάριο να είναι ήταν μία προειδοποίηση.

Σ’ αυτό το σενάριο η Ευρωζώνη παραμένει ο αδύνατος κρίκος, καθώς ο τουρισμός, ειδικά μεταξύ των χωρών του βορρά και του νότου της Ευρώπης, είναι το πλέον ευπαθές πεδίο στο οποίο αυτό το σενάριο μπορεί να «κοστίσει» οικονομικά και πολιτικά, πολύ ακριβά…

Αυτό το σημείο της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινάει αύριο με την συμμετοχή Μπάιντεν, είναι που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις μέσα στο 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider