Οι «σκιές» πίσω από τις ανακοινώσεις της Fed που ενθουσίασαν τις αγορές

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι «σκιές» πίσω από τις ανακοινώσεις της Fed που ενθουσίασαν τις αγορές
Αναμφίβολα οι χθεσινές ανακοινώσεις της Fed ήταν περισσότερο θετικές για τις αγορές, από όσο τις περίμεναν και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές. Μια ματιά όμως πίσω από τις αποφάσεις αυτές αναδεικνύει γκρίζες «σκιές».

Το κόστος χρηματοδότησης από την Fed θα παραμείνει τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια κοντά στο μηδέν, η ανάπτυξη φέτος θα αγγίξει το 6,5%, ο πληθωρισμός βέβαια θα φτάσει το 2,4%, αλλά αυτό δεν μας πειράζει…

Με αυτό το τρίπτυχο ο κ. Πάουελ καθησύχασε της αγορές και οι τιμές των μετοχών φυσιολογικά πήραν τα πάνω τους αμέσως.

Μία πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία με τα οποία η FOMC οδηγήθηκε χθες στις ανακοινώσεις αυτές δεν δείχνει το ίδιο καθησυχαστική.

Κατ’ αρχήν η ανάκαμψη του 6,5% (σχεδόν ίδια με την Κίνα) έρχεται – εφόσον επιβεβαιωθεί – να σηκώσει την οικονομία κατά το ποσοστό αυτό, από τα βάθη της ύφεσης που βρίσκεται βυθισμένη από το 2020.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, η αμερικάνικη οικονομία θα πρέπει να δημιουργεί μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας επιπλέον τον μήνα (!) για τα επόμενα δύο χρόνια για να φτάσει η απασχόληση σε προ covid επίπεδα.

Επιπλέον αυτό το ποσοστό ανάκαμψης σε μεγάλο βαθμό προβλέπεται ότι θα υπάρξει λόγο της «ένεσης» των 1,9 τρισ. δολ. στην οικονομία από το πακέτο Μπάϊντεν.

Το πως θα αντιδράσει η οικονομία σ’ αυτό το «ντοπάρισμα» κανείς ακόμα δεν μπορεί να μιλήσει πει με βεβαιότητα. Ήδη δύο εξέχοντες Αμερικανοί οικονομολόγοι και οι δύο του δημοκρατικού κόμματος, έχουν αντίθετες απόψεις.

Ο Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι το πακέτο Μπάιντεν θα ενισχύσει την κατανάλωση και την οικονομία προκαλώντας ένα προσωρινό κύμα πληθωριστικών προσδοκιών. Ο Λάρυ Σάμμερς αντίθετα υποστηρίζει ότι θα προκαλέσει ένα κύμα πληθωριστικών πιέσεων που δεν θα υποχωρήσει από μόνο του και απειλεί να έχει τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας του 70’…

Στην συνεδρίαση της Fomc (Fed) χθες δεν υπήρξε ομόφωνη απόφαση από τις 18 κεντρικούς τραπεζίτες που συμμετείχαν. Οι επτά εξ αυτών ήταν της άποψης ότι εφ’ όσον η Fed συνεχίσει στην γραμμή της ποσοτικής χαλάρωσης και με την άμεση ενεργοποίηση του πακέτου Μπάιντεν φέτος, πολύ σύντομα ίσως και μέσα στο 2022 θα χρειασθεί η Fed να αυξήσει τα επιτόκια. Και είναι γνωστό ότι από το 2008 και μετά κάθε απόπειρα να επανέλθουν τα επιτόκια σε φυσιολογικά επίπεδα προκαλούσε τέτοια αναταραχή που οι κεντρικοί τραπεζίτες υποχρεώνονταν να την πάρουν πίσω σε χρόνο μηδέν.

Ο αριθμός των κεντρικών τραπεζιτών που είχαν αυτή την άποψη στην προηγούμενη σύγκλιση της Fomc ήταν πέντε…

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο Τζερόμ Πάουελ, βρίσκεται με τις πλάτες στον τοίχο, καθώς η αμερικάνικη οικονομία στην γραμμή της επανεκκίνησης μπορεί να βρίσκεται πολύ μπροστά από την Ευρωζώνη όσο αφορά τους εμβολιασμούς και την πανδημία, παραμένει ακόμα πολύ πίσω όσο αφορά την «διόρθωση» των ζημιών από το 2020.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν δημόσια εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται 11 μήνες για να πετύχουν την ανοσία. Όταν το είπε ήταν τέλη Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ πιο πίσω από την Κίνα, η οποία κατάφερε ακόμα και το 2020, να αποφύγει την βύθισή της στα τάρταρα της ύφεσης που βρέθηκαν οι ΗΠΑ και η Ευρωζώνη.

Ίσως αυτές οι σκιές, παρά τον ενθουσιασμό των αγορών για τις ανακοινώσεις Πάουελ, έστειλαν τις αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων να χτυπήσουν και πάλι κόκκινο αγγίζοντας το 1,72% αμέσως μόλις «μίλησε» χθες η Fed…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider