Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο εύρος του 0,00%, 0,25% και -0,50% (επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων) την Πέμπτη, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια των αγορών. 

Παράλληλα η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP), με το σύνολο των αγορών να διαμορφώνεται στο 1,35 τρισ. ευρώ

Όπως τονίζει η κεντρική τράπεζα οι αγορές θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με ευέλικτο τρόπο σε όλες τις κατηγορίες ενεργητικού που θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως τα τέλη Ιουνίου του 2021 και σε κάθε περίπτωση, έως ότου κριθεί από την ΕΚΤ ότι η κρίση της πανδημίας έχει ολοκληρωθεί. 

Ισχυρό μήνυμα από την Λαγκάρντ

Η Λαγκάρντ έθεσε ξανά την ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη δημοσιονομική απάντηση από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. «Είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων» δήλωσε η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ ανέφερε για την ύπαρξη μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων πως ο κίνδυνος αυτός υπήρχε και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και μπορεί να διατηρηθεί. Για το λόγο αυτό η ίδια ανέφερε πως «καλωσορίζουμε την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ. Είναι σημαντικό οι ηγέτες να συμφωνήσουν γρήγορα σε ένα φιλόδοξο πακέτο».