Πέτσας: Η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέτσας: Η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης
«Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», δηλώνει ο Στέλιος Πέτσας.

Ως μια τολμηρή και γενναία πρόταση που βάζει τον πήχη ψηλά χαρακτήρισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Τώρα - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Βέβαιο πάντως είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες, καθώς οι προτάσεις της Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει:

Α. το προτεινόμενο πακέτο είναι μεγάλο και φιλόδοξο.

Στην Ελλάδα αναλογούν πόροι περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε, εδώ και μήνες, τα θέματα αυτά, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο με αποκορύφωμα τις τηλεδιασκέψεις των Συνόδων Κορυφής.

Β. είναι ευέλικτο.

Προβλέπεται τετραπλασιασμός του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κάτι που είχε βάλει πρώτος ο πρωθυπουργός στο ευρωπαϊκό τραπέζι, στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας της κυβέρνησης. Προβλέπεται η αύξηση του rescEU για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών. Κάτι που, επίσης, είχε προτείνει εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Προβλέπονται, επίσης, αυξημένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.

Γ. αφορά περισσότερο επιχορηγήσεις και λιγότερο δάνεια.

Και το πακέτο των επιχορηγήσεων που αναλογεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί, στην ουσία σε ένα δεύτερο ΕΣΠΑ, ανεβάζοντας σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ τα ποσά που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Δ. το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό.

Υπενθυμίζεται πως όταν - στις 25 Μαρτίου - ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ ηγέτες, με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητούσαν έναν μηχανισμό κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, το αίτημά τους έμοιαζε με ουτοπία. Και, όμως, έγινε, πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να αξιοποιήσει αυτή την ιστορική ευκαιρία για την πατρίδα μας.

Δεν θα ξοδέψουμε, αλλά θα επενδύσουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα, τους πόρους αυτούς για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider