Ύφεση από 1% έως 3% εκτιμά για το 2020 το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με όσα δήλωσε το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ωστόσο πως η ύφεση θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο μεγάλη εάν η πανδημία του κορονοϊού δεν εκλείψει έως τον Ιούνιο ή επανεμφανιστεί το φθινόπωρο.

Αναφερόμενος στα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως αν συνεχιστεί το lockdown, η ύφεση στην Ευρώπη μπορεί να ανέλθει στο 5% εφέτος και σε ένα ακραίο σενάριο στο 9%. Στο σημείο αυτό ανέφερε πως δεδομένου πως η πανδημία του κορονοϊου είναι μία εξωγενής κρίση, όλοι πιστεύουν πως μόλις αυτή εκλείψει, η ανάκαμψη θα είναι απότομη.

SOS για τον τουρισμό

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα υπογράμμισε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι o τουρισμός, εξηγώντας πως αν η κρίση ολοκληρωθεί τον Μάιο ή και τον Ιούνιο ο τουρισμός θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι.

Στη σημείο αυτό εξέφρασε την ελπίδα πως όσο βαθαίνει η κρίση στην Ευρώπη, θα λαμβάνονται συντονισμένα και πιο αποφασιστικά μέτρα. Ερωτηθείς δε για την επιστολή των 9 Ευρωπαίων ηγετών πριν τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για τη θέσπιση κορονο- ομολόγων, επιβεβαίωσε τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα σε Βόρειους και Νότιους τις οποίες ανάφερε πως τις βίωσε και στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο υπουργός επεσήμανε πως αν και η κυβέρνηση διερευνά διαρκώς τα περιθώρια άντλησης ρευστότητας και δημοσιονομικής επέκτασης που προκύπτουν μέσα από τις αποφάσεις της ΕΕ, ωστόσο παράλληλα λειτουργεί με φειδώ και δεν χρησιμοποιεί το μαξιλάρι διαθέσιμων που διαθέτει.

Η «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως η «επιστρεπτέα προκαταβολή» ύψους 1 δισ. ευρώ ένα σχήμα που φτιάχνεται τώρα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσει να περάσει από τα αντίστοιχα όργανα ως κρατική ενίσχυση.

Όπως είπε, στόχος είναι να δοθεί τον Απρίλιο  και να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που στη φάση αυτή είναι υπό εξέταση.