ΕΡΓΑΝΗ: 60.000 αιτήσεις σε μια ημέρα για το επίδομα των 800 ευρώ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΡΓΑΝΗ: 60.000 αιτήσεις σε μια ημέρα για το επίδομα των 800 ευρώ
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, τους προσεχείς μήνες θα αντιμετωπίσουμε οικονομική κρίση, πρωτόγνωρη σε βάθος και έκταση.

Τις 60.000 έφτασαν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων/εργοδοτών που υποβλήθηκαν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» μέσα σε ένα 24ωρο, για τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όσοι κάνουν αίτηση (έως τις 31 Μαρτίου) θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ (όπως και οι εργαζόμενοί τους), δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα το καλοκαίρι και παράλληλα αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων, αλλά και καταβολή του 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου τους.

Όπως παραδέχεται σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, «τους προσεχείς μήνες θα αντιμετωπίσουμε οικονομική κρίση, πρωτόγνωρη σε βάθος και έκταση. Η οικονομία της Ευρώπης θα βρεθεί σε ύφεση και η ανεργία θα ανέβει σε όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο».

«Η πρωτοφανής παράλυση στην οποία εξαναγκάζει την οικονομία η οργανωμένη αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού δεν αφήνει κανένα περιθώριο για επιπολαιότητες και λαϊκισμούς: νοιαζόμαστε για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, δεν αδιαφορούμε για τις επιχειρηματικές ανάγκες και τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Τους θέλουμε όλους όρθιους την επόμενη μέρα. Προτιμούμε την εργασία από την ανεργία. Προτιμούμε να υπάρχουν ζωντανές επιχειρήσεις και, ειδικά, μικρομεσαίες την επόμενη μέρα, παρά καθόλου επιχειρήσεις», αναφέρει ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με εντολή δημόσιας αρχής ή πλήττονται σημαντικά από την οικονομική κρίση, λαμβάνουν σημαντική οικονομική ενίσχυση-αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αυτοί διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας τους («ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας»), ακόμη και μετά τη λήξη των μέτρων, τους όρους της εργασιακής τους σχέσης, που παραμένει αμετάβλητη («ρήτρα διατήρησης της εργασιακής σχέσης»), καθώς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Για τη στήριξη των ανέργων, όσοι είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας είτε επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας είτε βοηθήματος ανεργίας και το σχετικό δικαίωμά τους έληξε εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, συνεχίζουν να το λαμβάνουν για δύο ακόμη μήνες.

- Καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και σε όσους έμειναν, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», άνεργοι για οποιονδήποτε λόγο στο διάστημα 1-20 Μαρτίου.

- Μείωση κατά 40% των μισθωμάτων πρώτης κατοικίας των εργαζομένων που ανήκουν σε επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, ενισχύονται από την κυβέρνηση:

- Με μέτρα τόνωσης της ρευστότητάς τους.

- Με αναστολή όλων των διοικητικών υποχρεώσεών τους για εκ των προτέρων καταχώριση αλλαγών χρόνου εργασίας, ώστε να προσαρμόζονται γρήγορα και αποτελεσματικά στις πρωτόγνωρες συνθήκες λειτουργίας τους.

- Με ειδική πρόνοια για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους στην έκτακτη αύξηση της ζήτησης (λειτουργία τις Κυριακές, υπερωριακή απασχόληση, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια).

- Με αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους, καθώς και με τη μείωση κατά 40% των μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης πληττόμενων εργοδοτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider