Έκπτωση 25% σε φόρους και εισφορές για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκπτωση 25% σε φόρους και εισφορές για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα
Παρέχεται τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020.

Έκπτωση 25% παρέχεται σε όσους επαγγελματίες, επιχειρηματίες – εργοδότες επιλέξουν να πληρώσουν στα τέλη Μαρτίου τις φορολογικές ή και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, παρότι δικαιούνται αναστολή. Η έκπτωση 25% δεν αφορά τον ΦΠΑ.

Με άλλα λόγια όσοι, παρά το γεγονός ότι έχουν το δικαίωμα να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις ειδικά του Μαρτίου και του Απριλίου το καλοκαίρι, θα δώσουν τα χρήματα «εδώ και τώρα», θα πληρώσουν το 75% του ποσού που τους αναλογεί.

Για όλους τους υπόλοιπους, οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 (που θα πληρώνονταν τέλη Μαρτίου και τέλη Απριλίου) παρατείνονται και μπορούν να καταβληθούν έως 30 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Επίσης παρέχεται τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020, καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης. Δηλαδή «παγώνουν» οι ρυθμίσεις προς τα Ταμεία με προοπτική να ξεπαγώσουν από 1η Ιουνίου.

Το μέτρο ανακοινώθηκε χθες από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και αναμένεται να εξειδικευτεί άμεσα με σχετική υπουργική απόφαση.

Ειδικότερα, το μέτρο θα ισχύσει ως εξής:

Για τους εργαζόμενους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας από τις επιχειρήσεις (δηλαδή με διοικητική εντολή ή έχουν κλείσει ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες) προβλέπεται η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών Δ.Ο.Υ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών, εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη ημερομηνία.

Για τις επιχειρήσεις προσφέρεται η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών Δ.Ο.Υ των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

Επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους

Ειδική δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και εντάσσονται στους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει και θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών (κλάδοι που πλήττονται από την επέλαση του κορονοϊού).

Ειδικότερα προβλέπεται πως και οι εν λόγω επαγγελματίες και εργοδότες θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Για τους εργαζόμενούς τους ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ επειδή πλήττονται (δικαιούνται τα 800 ευρώ εφόσον ανασταλεί η σύμβασή τους, διαφορετικά πληρώνονται από τον εργοδότη).

Μέτρα προβλέπονται και σε ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), όπως πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα.

Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών ισχύει αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων, αλλά και το κίνητρο της μείωσης κατά 25% των τρεχουσών εισφορών εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία παρά το δικαίωμα αναστολής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider