Άδεια σε εργαζόμενους γονείς λόγω κοροναϊού: Πόσες ημέρες δικαιούνται

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άδεια σε εργαζόμενους γονείς λόγω κοροναϊού: Πόσες ημέρες δικαιούνται
Η εν λόγω άδεια θα αφορά τους γονείς παιδιών έως 15 ετών (έως Γ’ Γυμνασίου) που φοιτούν σε σχολεία και θα μπορεί να λαμβάνεται έως τις 10 Απριλίου.

Την χορήγηση «άδειας ειδικού σκοπού» μετ' αποδοχών, σε έναν από τους δύο εργαζόμενους γονείς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δημοσιευθεί σήμερα και θα ρυθμίζει όλες οι σχετικές λεπτομέρειες για την περίοδο που είναι κλειστά τα σχολεία.

Η εν λόγω άδεια θα αφορά τους γονείς παιδιών έως 15 ετών (έως Γ’ Γυμνασίου) που φοιτούν σε σχολεία και θα μπορεί να λαμβάνεται έως τις 10 Απριλίου. Χρήση της μπορεί να κάνει μόνο ένας από τους δύο εργαζόμενους γονείς, ενώ αν εργάζεται μόνο ο ένας γονιός και ο άλλος είναι άνεργος, τότε δεν χορηγείται. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο ένας γονιός νοσηλεύεται, πάσχει από κοροναϊό, ή είναι άτομο με αναπηρία.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το κόστος της «άδειας ειδικού σκοπού» στο Δημόσιο θα καλύπτει το κράτος, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα καλύπτεται τριμερώς, από το κράτος (κατά το ένα τρίτο), τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, ο οποίος θα συνεισφέρει με ημέρες από την ετήσια άδειά του. Για παράδειγμα, αν ο εργαζόμενος επιλέξει να λείψει για 4 ημέρες, οι 3 θα καλυφθούν από την εταιρεία του και η μία θα «χρεωθεί» στην κανονική άδειά του.

Ακόμη τονίστηκε η επιλογή που θα έχουν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν εξ αποστάσεως (όπου αυτό είναι εφικτό) ή με ευέλικτο ωράριο εργασίας, ενώ εξετάζεται και η θέσπιση ευέλικτου ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο.

«Το 2020 θα είναι μια διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε», δήλωσε ο κ. Πέτσας, επισημαίνοντας πως οι επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο και το κόστος των μέτρων να μην ληφθεί υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider