Συνεχίζεται η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων
Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε σήμερα στο 0,922% όταν προ έτους ήταν στο 4,01%. Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε πτώση τις αποδόσεις.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρούν σήμερα, Πέμπτη, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εν μέσω διεθνούς κύματος τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα και δίδοντας συνέχεια στις θετικές εξελίξεις της Τετάρτης.

Οι θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, αλλά και η κρίση του κοροναϊού, υπό το φόβο των επενδυτών πως θα επηρεάσει την κερδοφορία και τις μετοχές διεθνών κολοσσών, οδηγούν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια στην ασφάλεια των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε σήμερα στο 0,922% όταν προ έτους ήταν στο 4,01%. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου λήξης το 2033 ανήλθε σε μόλις 1,352%, όταν προ έτους ήταν στο 4,52%.Η δε απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,298%. Να σημειωθεί πως η απόδοση του εν λόγω ομολόγου προ έτους ήταν στο 3,4%.

Κι άλλα… καλά νέα

Αλλά τα καλά νέα που ωθούν σε διαρκώς χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν σταματούν εδώ. Στις 26 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται η έκθεση της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και ακολουθεί το κρίσιμο Eurogroup του Μαρτίου όπου αναμένεται να τεθούν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τα αιτήματα για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι πιθανόν να προχωρήσει στα τέλη Μαρτίου στην έκδοση δεκαετούς ή επταετούς ομολόγου, χωρίς να αποκλείεται και ένα τριετές χρεόγραφο.

Το εκδοτικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο προβλέπει εκδόσεις συνολικού ύψους 4-8 δισ. ευρώ μέσα στο 2020, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι θα κινηθεί λίγο υψηλότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider