Με τη σύνταξη Νοεμβρίου οι αυξήσεις στις συντάξεις 226.000 δικαιούχων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με τη σύνταξη Νοεμβρίου οι αυξήσεις στις συντάξεις 226.000 δικαιούχων
Αναδρομικά από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και εφεξής δικαιούνται πάνω από 260.000 συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ, μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να ακυρώνει τις περικοπές του 2016.

Αναδρομικά από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και εφεξής δικαιούνται πάνω από 260.000 συνταξιούχοι του ΕΤΕΑΕΠ, μέχρι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας που να ακυρώνει τις περικοπές του 2016 που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ επί του νόμου Κατρούγκαλου που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή ακύρωσαν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2016 που επιβλήθηκαν στις συντάξεις με όριο τα 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής), ανοίγοντας τον δρόμο για την συσσώρευση αναδρομικών, ήδη από την καταβολή της σύνταξης του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Η πλειοψηφία των δικαιούχων είναι πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ, οι οποίοι υπέστησαν μέσο ποσοστό μείωσης 45% στις συντάξεις τους, ενώ ακολουθούν οι εμπορουπάλληλοι (με μείωση 41,21% ). Σημαντικές απώλειες άνω του 30% είχαν επίσης χιλιάδες ναυτιλιακοί υπάλληλοι, τραπεζουπάλληλοι κ.α.

Στους «κερδισμένους» των νέων αποφάσεων του ΣτΕ συγκαταλέγονται οι ναυτικοί του ΚΕΑΝ με μέση μείωση 36,54% από το 2016 και έπειτα, όπως και οι δημοτικοί υπάλληλοι με μέση μείωση 28,81%.

Από τις μειώσεις του 2016 επλήγησαν επίσης και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά με μικρότερο «κόφτη», καθώς μεσοσταθμικά έχασαν περίπου το 7,34% της σύνταξής τους.

Οι περισσότεροι δικαιούχοι αναδρομικών έχασαν από 100 ως 200 ευρώ από την σύνταξή τους την τελευταία τριετία, κυρίως από τα πρώην Ταμεία : ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ (Εμπορουπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ (υπάλληλοι Τράπεζας Πίστεως), ΚΕΑΝ (ναυτικοί).

Οι υπόλοιποι έχασαν ποσά από 50 έως 100 ευρώ το μήνα, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό (18%) έχασε έως 20 ευρώ. Ωστόσο υπήρχε και ένα ποσοστό της τάξης του 5% που απώλεσε πάνω από 200 ευρώ σε μηνιαία βάση, οι οποίοι και θα «μετρήσουν» τις μεγαλύτερες επιστροφές ποσών.

Σε ότι αφορά την διεκδίκηση αναδρομικών από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα, αφορά μόνο όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια με αγωγές κατά των συγκεκριμένων περικοπών.

Όλοι οι υπόλοιποι θα ξεκινήσουν από τώρα (από την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου) να συσσωρεύουν αναδρομικά, έως ότου ακυρωθεί με νέα διάταξη η ρύθμιση του 2016.

Πέραν της ομάδας των 260.000 συνταξιούχων που θα δουν αύξηση στην σύνταξή τους από το Νοέμβριο, από τις αποφάσεις του ΣτΕ

Αντισυνταγματικός όμως κρίνεται και συλλήβδην ο τρόπος υπολογισμού των νέων επικουρικών, επηρεάζοντας συνολικά 1,1 εκατομμύρια επικουρικοί συνταξιούχοι και κυρίως 130.000 συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2017 μέχρι και φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider