Όσοι συμπλήρωσαν εφέτος χωρίς επιμέλεια το Ε9 με αποτέλεσμα αυτό να έχει λάθη, διαπίστωσαν πως το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ τους επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις. Οι εν λόγω φορολογούμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση Ε9 και να γλυτώσουν το φόρο που τους καταλογίσθηκε αρχικά.

Χθες ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2019, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι δύνανται να κάνουν τις προαναφερόμενες διορθώσεις στο Ε9.

Θα πρέπει να αποσαφηνισθεί πως οι διορθώσεις λαθών στα Ε9 δεν τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση στις περιοχές όπου ανήκουν τα ακίνητα κάθε ιδιοκτήτη.

Τα πιο συχνά λάθη στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχετίζονται με τα εξής:

  • Λάθη στα εμπράγματα δικαιώματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν δηλώνεται η ψιλή κυριότητα ή η επικαρπία.
  • Λάθη στα ποσοστά συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το μηχανογραφικό σύστημα της ΑΑΔΕ να υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ αυτομάτως με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%, αντί πχ 50%-50%.
  • Λάθη στην καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου, οπότε υπολογίζεται μεγαλύτερη αξία για τον τελικό ΕΝΦΙΑ.
  • Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για τα κενά ημιτελή κτίσματα, για τα οποία ισχύει έκπτωση 60%.
  • Σφάλματα στα στοιχεία κτισμάτων σε αγροτεμάχια. Να διευκρινισθεί ότι αν μέσα σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, αποκτά οικοπεδική αξία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Σημειώνεται πως εάν κάποιος τροποποιήσει τη δήλωση Ε9, ενώ έχει καταβάλει την πρώτη  δόση του ΕΝΦΙΑ τότε οι αλλαγές – μειώσεις θα περάσουν στις επόμενες δόσεις, που θα προσδιορισθούν με τη νέα εκκαθάριση.