Οι αλλαγές στα επιδόματα από το 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αλλαγές στα επιδόματα από το 2020
Ποιες αλλαγές δρομολογούνται στα επιδόματα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το ενδεχόμενο συνολικού ανασχεδιασμού των κοινωνικών επιδομάτων εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ανάμεσα στις αλλαγές που δρομολογούνται, βρίσκονται το επίδομα παιδιού, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης καθώς και το επίδομα στέγασης.

Το επίδομα παιδιού κοστίζει πάνω από 1,4 δισ. ευρώ ετησίως. Σήμερα 681.372 δικαιούχοι λαμβάνουν το επίδομα, συνολικής δαπάνης 176,34 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ πάνω από 200.000 παιδιά του δημοτικού έλαβαν σχολικά γεύματα κατά την περσινή σχολική περίοδο.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να χορηγηθούν εκ νέου επιδόματα σε πολύτεκνες οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η χορήγηση εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννα (από 1/1/2020).

Αλλαγές αναμένονται και στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα μετονομαστεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με λιγότερους δικαιούχους και μεγαλύτερα ποσά.

Το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να διορθώσει προηγούμενες αστοχίες, με δικαιούχους (αλλοδαπούς αλλά και ρομά) οι οποίοι εκμεταλλεύονται μερικές τρύπες της νομοθεσίας και πετυχαίνουν να καρπώνονται το συγκεκριμένο επίδομα χωρίς να το δικαιούνται.

Αναφορικά με το επίδομα στέγασης, σχεδιάζεται η συγχώνευσή του με το ανάλογο επίδομα που λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Σήμερα το επίδομα στέγασης χορηγείται σε 268.290 δικαιούχους-νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 700.000 μέλη, με συνολική δαπάνη 32,66 εκατ. ευρώ το μήνα.

Αντίστοιχα οι ανασφάλιστοι υπερήλικες που λαμβάνουν συντάξεις αλλά και επιδόματα ανέρχονται σε 34.156 άτομα, με τη μηνιαία δαπάνη να είναι 11,44 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα άλλοι 10.324 δικαιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν ως ομογενείς επιδόματα στέγασης με τη δαπάνη να φτάνει στα 676.575 ευρώ το μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider