Περίπου 200.000 φορολογικές δηλώσεις απομένουν εκτός του Taxisnet, παρότι σήμερ Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών εντύπων.

Στις 18 Ιουλίου ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και τη δημόσια περιουσία, Απόστολος Βεσυρόπουλος είχε ανακοινώσει πως δεν θα δοθεί άλλη παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, κάτι που μέλλει να καταδειχθεί σήμερα.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 6,1 εκατομμύρια δηλώσεις, σε σύνολο 6,3 εκατομμυρίων, ήτοι το 4% του συνόλου των δηλώσεων παραμένει εκτός συστήματος.

Από τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των 6,1 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων έχουν προκύψει μέχρι στιγμής 8,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς για πρώτη φορά η εφορία «χωρίζει» φορολογικά τα παντρεμένα ζευγάρια, ανεξάρτητα από το αν έχουν γνωστοποιήσει να υποβάλουν χωριστές ή από κοινού φορολογικές δηλώσεις.

Από εφέτος όταν ένα ζευγάρι υποβάλλει από κοινού δήλωση το εκκαθαριστικό που θα εκδοθεί δεν είναι ενιαίο, αλλά βγαίνει σε κάθε ΑΦΜ ξεχωριστά. Αυτός είναι και ο λόγος όπου το 2019 όσοι έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση έχουν διαπιστώσει ότι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης μπορεί, για παράδειγμα, να είναι χρεωστικό για τον σύζυγο και πιστωτικό για τη σύζυγο. Δεν συμψηφίζονται δηλαδή τα ποσά φόρου που αναλογούν στους δύο συζύγους.

Σε σύνολο 6,1 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί, προκύπτει ότι ένας στους τρεις (34,1%) πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2018, ο οποίος κατά μέσο όρο αγγίζει τα 1.085 ευρώ.

Όσον αφορά στους περίπου 200.000 φορολογούμενους που δεν έχουν πατήσει ακόμα το κουμπί της υποβολής για τη δήλωσή τους, εφόσον δεν παρασχεθεί παράταση, θα πρέπει να σπεύσουν να το πράξουν μέχρι σήμερα το βράδυ γιατί τους περιμένει πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

Κατά κάποιες πληροφορίες θα μπορούσε να δοθεί παράταση 48 ωρών στην διαδικασία υποβολής, ήτοι να ολοκληρωθεί μαζί με την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου στις 31 Ιουλίου.