Απέτυχαν να συμφωνήσουν στις συνομιλίες τους οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, σε μερικά σημαντικά στοιχεία ενός μελλοντικού προϋπολογισμού της ευρωζώνης και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους επόμενους μήνες, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι συζητήσεις των υποyργών διήρκεσαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, καθώς ήθελαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το αν ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης, στην οποία συμμετέχουν 19 χώρες, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με φόρους που θα προορίζονται ειδικά για τον σκοπό αυτό ή αν θα πρέπει μόνο να αντλεί μετρητά από τον προϋπολογισμό για ολόκληρη την 28μελή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεδομένου ότι δεν υπήρξε συναίνεση σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης, το μέγεθος του προϋπολογισμού της ευρωζώνης δεν συζητήθηκε, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπήρξε συμφωνία ούτε όσον αφορά το αν ο προϋπολογισμός θα πρέπει να διαδραματίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο σε περίπτωση που η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε επιβράδυνση ή να βοηθά μόνο τις οικονομίες της ευρωζώνης να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και να συγκλίνουν μεταξύ τους.

Ωστόσο νωρίτερα σήμερα, σε δήλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είχε δηλώσει πως οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σήμερα το πρωί σε συμφωνία για τις αδρές γραμμές ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης.

«Για πρώτη φορά, δημιουργούμε έναν λειτουργικό προϋπολογισμό ο οποίος θα βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης να συγκλίνουν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές», είπε ο Λεμέρ χαρακτηρίζοντας επιτυχία την εξέλιξη αυτή σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Για πρώτη φορά, αρχίζουμε να μελετάμε το μέλλον ως συγκροτημένη ομάδα και να συντονίζουμε την οικονομική μας πολιτική», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.