Ευρωπαϊκή πηγή στο insider.gr: Συζητήσαμε φιλικά τα μέτρα με τον Τσακαλώτο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκή πηγή στο insider.gr: Συζητήσαμε φιλικά τα μέτρα με τον Τσακαλώτο
Ευρωπαϊκή πηγή που μετείχε στη συνεδρίαση παραδέχθηκε στο insider.gr ότι «συζητήσαμε σε φιλικό κλίμα με τον κ. Τσακαλώτο τα μέτρα που νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση».

Ανταπόκριση από το Λουξεμβούργο

Η Ελλάδα δεν περιλήφθηκε στην ατζέντα του χθεσινού Eurogroup, μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ωστόσο τα δημοσιονομικά «γενναιόδωρα» μέτρα που νομοθέτησε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση τέθηκαν άτυπα στο τραπέζι. Υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή που μετείχε στη συνεδρίαση δήλωσε στο insider.gr ότι «συζητήσαμε τα μέτρα σε φιλικό κλίμα με τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση». Στην ερώτηση εάν οι ομόλογοι του κ. Τσακαλώτου αποχαιρέτησαν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, δεδομένου ότι είναι η τελευταία συνεδρίαση υπό την τρέχουσα κυβέρνηση, η ίδια πηγή ανέφερε «γιατί να τον αποχαιρετίσουμε, δεν γνωρίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα».

Εν τω μεταξύ, πλήρη υποστήριξη στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ιταλία και τις αυστηρές προειδοποιήσεις για δημοσιονομική πειθαρχία παρείχαν οι υπουργοί Οικονομικών της στη χθεσινή τους συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες ώρες σήμερα.

Στο «καυτό μέτωπο» της Ιταλίας, οι υπουργοί συζήτησαν τις έντονες αβεβαιότητες που εγείρει η στάση της ιταλικής κυβέρνησης ως προς την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων. «Είμαι βέβαιος ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις και ενεργεί καλή την πίστει για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερα από δεσμεύσεις. Χρειαζόμαστε αριθμούς, γεγονότα και μέτρα, εάν χρειαστεί -οι κανόνες είναι κανόνες», διαμήνυσε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Σημείωσε, ακόμα, ότι «η πόρτα μας είναι ανοιχτή, ανταλλάσσουμε συνεχώς στοιχεία με την ιταλική κυβέρνηση, είναι αναγκαίο όμως τα στοιχεία αυτά να είναι αξιόπιστα». «Ζητάμε από την Ιταλία να λάβει όποια μέτρα χρειαστούν προκειμένου να επιδείξει δημοσιονομική συνέπεια», συμφώνησε ο κ. Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας και επικεφαλής του Eurogroup.

Όσον αφορά στην αναθεώρηση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που αποτελούσε ένα από τα βασικά θέματα της ημερησίας διάταξης, ο επικεφαλής του οργανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ότι οι υπουργοί επικύρωσαν τις πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν στη συνεδρίαση του περασμένου Δεκεμβρίου αλλά εξήγησε ότι η μετατροπή των πολιτικών συμφωνιών σε νομικό κείμενο είναι μια επίπονη και χρονοβόρος διαδικασία. «Είμαι χαρούμενος για την πρόοδο», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Κύπρου, η οποία παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών αρχών για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά στην πρόσβασή της στις αγορές, κάτι που έχει αποτυπωθεί στην αναβάθμιση του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα από 3 εκ των 4 οίκους αξιολόγησης. Επισήμανε, πάντως, ότι η χώρα παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων -μετά την Ελλάδα- και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Όσον αφορά στο νέο δημοσιονομικό εργαλείο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας που έχει τεθεί σε διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Σεντένο, δήλωσε ότι αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης (EMU), ωστόσο υπάρχει πολύς ακόμη δρόμος που πρέπει να διανυθεί, καθώς θα πρέπει πρωτίστως να οριστεί το ύψος του εργαλείου αλλά και οι προτεραιότητες της χρηματοδότησης. «Στην προκειμένη περίπτωση, το μέγεθος μετράει», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός»

«Το δημοσιονομικό εργαλείο ήταν το πιο δύσκολο θέμα, καθώς χρειάζεται χρειάζεται συμφωνία σε μια σειρά από σημαντικές παραμέτρους όπως το μέγεθος. Ας μην υποτιμούμε τη συμβολική σημασία της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί έως σήμερα -δεν μπορούμε να συγχαρούμε ακόμη τον εαυτό μας αλλά δεν πρέπει και να απογοητευόμαστε», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί. «Άλλοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και άλλοι μισογεμάτο. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να διανύσουμε, κάνουμε μικρά βήματα αλλά προς την κατεύθυνση ενός προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη. Πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι στο μέλλον και ας προετοιμαστούμε και να ολοκληρώσουμε όσα συμφωνήθηκαν εχθές το βράδυ», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος με την πρόοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup, ο κ. Σεντένο δήλωσε: «Εάν είσαι αρκετά φιλόδοξος δεν ικανοποιείσαι ποτέ, αλλά το ποτήρι μου είναι πιο γεμάτο από το ποτήρι του Κλάους. Θέσαμε μια φιλόδοξη ατζέντα, αν και μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα. Καταρτίσαμε μια σειρά από αρχές για το δημοσιονομικό εργαλείο σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας αλλά πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη -αυτό αποφασίσαμε εχθές το βράδυ. Όπως επισήμανε και ο Μοσκοβισί αρκετές φορές κατά τις χθεσινές παρεμβάσεις του, αποτελεί ένα σημαντικό το εργαλείο για τη νομισματική ένωση.

«Έχουμε κατορθώσει τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό αν σκεφτεί κανείς ότι κάποιες χώρες είναι καταρχήν αντίθετες με τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό. Στην ερώτηση εάν αυτό είναι ένα μικρό ή ένα μεγάλο μεγάλο βήμα, θα έλεγα ότι ανοίξαμε την πόρτα και βλέπουμε τι συμβαίνει παραπέρα. Σκέφτομαι τη διάσταση της σταθεροποίησης που είναι επίσης σημαντική, ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί αλλά για αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider