Βρούτσης: Η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό περιλαμβάνει 3 πυλώνες ασφάλισης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρούτσης: Η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό περιλαμβάνει 3 πυλώνες ασφάλισης
Η ΝΔ υπερασπίζεται τους τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού, τόνισε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο 12th Insurance Conference.

Η ΝΔ υπερασπίζεται τους τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού, τόνισε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο 12th Insurance Conference.

Σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε ότι η ΝΔ θεωρεί πως οι τερεις πυλώνες πρέπει να διευρυνθούν και να ενισχυθούν.

Όπως είπε, αδιαπραγμάτευτα, ο πρώτος πυλώνας είναι δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός. «Μέσα από ένα απόλυτα διαφανές σύστημα, ο δεύτερος πυλώνας πρέπει να έχει χαρακτήρα κεφαλαιοποιητικού συστήματος και ο τρίτος πυλώνας είναι τα επαγγελματικά Ταμεία», ανέφερε ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.

Σχολιάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Βρούτσης σχολίασε ότι, στην τωρινή φάση, τα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού δεν είναι ευχάριστα.

«Σήμερα, εκκρεμούν πάνω από 250.000 κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ», σημείωσε ο κ. Βρούτσης, λέγοντας ότι το πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση, είναι ότι μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε φορολογικό. «Αυτό το θέμα θα το αντιμετωπίσει η ΝΔ», διαβεβαίωσε ο κ. Βρούτσης.

«Η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο της δημόσιας κοινωνικής
ασφάλισης. Δεν υπάρχει χώρος για σύγκρουση στο πεδίο αυτό», δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «η πολιτική σύγκριση των κομμάτων που διεκδικούν τη
διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να γίνεται επί προγραμμάτων που αφορούν τη ζωή των πολιτών και την προοπτική της χώρας», υπογραμμίζοντας ότι «η συζήτηση για το ασφαλιστικό θα επαναλαμβάνεται.

Σημασία, όμως, έχει να δούμε με ποιους όρους και με ποια στόχευση θα διεξάγεται η συζήτηση, καθώς η κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να αποτελεί απλώς ένα λογιστικό μέγεθος. Ούτε να συμπιέζονται οι παροχές δήθεν για την ανάπτυξη».

Ο κ. Πετρόπουλος υπενθύμισε ότι «η μείωση της δημόσιας δαπάνης υγείας,
συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, την
περίοδο του 2009-2014, είναι ένα δείγμα της τάσης που κυριάρχησε στην
οικονομία που ήταν μία αντιμετώπιση λογιστικής αποτίμησης και κόστους της ζωής
των πολιτών και της υγείας,, με αποτέλεσμα να έχουμε για μία μεγάλη χρονική περίοδο 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερούσα οικονομία, με έναν λαό ο οποίος δεν έχει
τουλάχιστον εξασφαλίσει το αγαθό της ζωής και της υγείας», κατέληξε ο
υφυπουργός.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Νότης Μηταράκης, ανέλυσε την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι αυτό που προτείνει η ΝΔ είναι ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί τις καλύτερες πρακτικές όλων των δυτικών οικονομιών.

«Το σημερινό ασφαλιστικό που εφαρμόζει η Ελλάδα, είναι ασφαλιστικό Πινοσέτ. Αυτήν τη στιγμή, ουσιαστικά, δεν έχουμε δεύτερο πυλώνα», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι η ΝΔ θα εφαρμόσει ένα ισορροπημένο σύστημα τριών πυλώνων.

Όπως ανέφερε, ο δεύτερος πυλώνας πρέπει να γίνει κεφαλαιοποιητικός, παραμένοντας, όμως, υπό τη ρυθμιστική ευθύνη της πολιτείας. «Από εκεί και πέρα, ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικό του ατομικό λογαριασμό. Θα ξεκινήσουμε από τους νέους ασφαλισμένους, καθώς, ξεκινώντας από τους νέους ασφαλισμένους, το κόστος μετάβασης θα είναι διαχειρίσιμο σε βάθος δεκαετιών.

Επιπλέον, ο ασφαλισμένος θα έχει βαθμούς ελευθερίας. Για παράδειγμα, θα διατηρεί το δικαίωμα να διαλέξει το φορέα ασφάλισής του ανάμεσα στον κρατικό πάροχο, σε επαγγελματικά Ταμεία ή ασφαλιστικές εταιρείες και θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει επενδυτικές στρατηγικές εντός καθορισμένων πλαισίων», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider