Ο καφές με ΦΠΑ 24%, η δενδρομολόχα με 13% - Οι παράδοξες επιλογές της κυβέρνησης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο καφές με ΦΠΑ 24%, η δενδρομολόχα με 13% - Οι παράδοξες επιλογές της κυβέρνησης
Από χθες έχουν αρχίσει διαμαρτυρίες για το γεγονός πως καφές και αναψυκτικά έχουν μείνει εκτός από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, αν και είναι προϊόντα μεγάλης κατανάλωσης που μπαίνουν καθημερινά σε πολλά νοικοκυριά.

Πιθανές προσθήκες και άλλων προϊόντων στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% μπορεί να έχουμε σήμερα πριν τη ψήφιση της τροπολογίας από τη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρή κριτική για το ότι εξαίρεσε τον καφέ από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και τον άφησε στο 24%.

Σκοπός της κυβέρνησης με την τροπολογία του ΦΠΑ είναι να επανέλθουν στο μειωμένο συντελεστή 13% βασικά αγαθά διατροφής, καθώς και η εστίαση, και να ενταχθούν στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% η παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

«Οι εν λόγω διατάξεις, αναφορικά με τα είδη διατροφής και την ενέργεια (ηλεκτρική και φυσικό αέριο), θεσπίζονται για λόγους ελάφρυνσης των νοικοκυριών από την δαπάνη για την απόκτηση τροφίμων και την απόκτηση ενέργειας ως αγαθών πρώτης ανάγκης. Αναφορικά με την εστίαση, η υπαγωγή της στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ είχε αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο τιμών, καθώς και στη ζήτηση των αγαθών και υπηρεσιών εστίασης, και είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα φοροδιαφυγής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση συνεπειών που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους κάθε «άλλη διάταξη» είναι αναγκαία και κατάλληλη να αντιμετωπίσει το αντίστοιχο πρόβλημα το υπουργείο σημειώνει πως «με τις εν λόγω διατάξεις ελαφρύνεται το οικονομικό βάρος των νοικοκυριών για την απόκτηση αγαθών πρώτης ανάγκης» και πως «η υπαγωγή της εστίασης στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ προωθείται για να μειωθούν οι τελικές τιμές, να τονωθεί η αγορά, να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων εστίασης και να παταχθεί η φοροδιαφυγή».

Ωστόσο, ήδη από χθες έχουν αρχίσει διαμαρτυρίες για το γεγονός πως καφές και αναψυκτικά έχουν μείνει «εκτός» του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, παρότι είναι προϊόντα μεγάλης κατανάλωσης που μπαίνουν καθημερινά σε πολλά νοικοκυριά.

Κατά τις ίδιες διαμαρτυρίες είναι αχρείαστη η μεταφορά προϊόντων όπως η αρτεμισία, ο βασιλικός, το χαμομήλι, η μαντζουράνα, η μολόχα, η δενδρομολόχα, η μέντα, η ρίγανη, το δενδρολίβανο, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού, το δίκταμο και η λουίζα στο ΦΠΑ 13%, όταν όλοι θα προτιμούσαν να μειωθεί ο ΦΠΑ στον καφέ και να παραμείνει στο 24% για όλα τα προαναφερόμενα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider