Δέκα ημέρες περιθώριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Τα μηνύματα του EuroWorking Group

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δέκα ημέρες περιθώριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας – Τα μηνύματα του EuroWorking Group
Δέκα ημέρες περιθώριο έχει η κυβέρνηση για να επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

«Οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις». Αυτή την απάντηση έδωσε χθες το βράδυ Ευρωπαίος αξιωματούχος ερωτηθείς από το insider.gr για το άκαρπο αποτέλεσμα του EuroWorking Group.

Το EuroWorking Group δεν έλαβε αποφάσεις για την ενεργοποίηση των τριών παρεμβάσεων για το ελληνικό χρέος συνολικού ύψους 970 εκατ. ευρώ, καθώς οι θεσμοί ενημέρωσαν τους εμπειρογνώμονες πως ακόμη δεν έχει επέλθει συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

«Παρά την πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές», δήλωσε λακωνικά η ίδια Ευρωπαϊκή πηγή, χωρίς να δώσει πρόσθετες πληροφορίες για το πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από μια τελική συμφωνία.

Τα πράγματα πλέον γίνονται πιεστικά για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να οδηγηθεί σε συμφωνία με τους θεσμούς μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, ώστε το Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι να αποφασίσει να ενεργοποιήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Πλέον η προσοχή εστιάζεται και στο τι θα πράξει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έχει προαναγγείλει πως θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή, μονομερώς το σχέδιό για την προστασία της; πρώτης κατοικίας, ώστε να ψηφιστεί εντός της εβδομάδος.

Πρέπει να σημειωθεί πως πέραν από τη μεγάλη σημασία που έχει για τις τράπεζες το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως θα ξεκλειδώσει σημαντικού ύψους χρηματοδότηση και παρεμβάσεις για το χρέος.

Αυτά τα «ωφελήματα» συνίσταται στα εξής:

-Στην επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) ύψους 640 εκατ. ευρώ.

-Στην επιστροφή του επιτοκιακού κέρδους για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 το οποίο διαμορφώνεται περίπου στα 110 εκατ. ευρώ.

-Στην κατάργηση του επιτοκιακού κέρδους για την τρέχουσα χρονιά συνολικού ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το θετικό σενάριο θα ήταν οι αποφάσεις για το Νόμο Κατσέλη να κλειδώσουν έως τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Τα κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών επιστρέφουν στην Ελλάδα την 1η Απριλίου για να ξεκινήσουν την αξιολόγηση τους για την τρίτη μεταμνημονιακή εποπτεία και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης θα μπορούσε – πριν το Eurogroup- να διευθετηθεί το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider