Κομβική για το ελληνικό πρόγραμμα η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομβική για το ελληνικό πρόγραμμα η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ

Κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα θα παρθούν στην Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον μεταξύ 15 -17 Απριλίου, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις κυβέρνησης και θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος χθες της συνάντησης με τους επικεφαλής των θεσμών διευκρίνισε πως έως την Κυριακή, κυβέρνηση και πιστωτές καλούνται να συνομολογήσουν ένα κείμενο απόφασης που θα προβλέπει αφενός τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να ψηφίσει η κυβέρνηση για να κλείσει η τρέχουσα πρώτη αξιολόγηση (σε ασφαλιστικό, φορολογικό και κόκκινα δάνεια) και αφετέρου θα περιγράφει τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως διευκρίνισε η κυβέρνηση θα συντάξει αφενός ένα «Ευρωπαϊκό» κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αποτυπώνει όλα τα μέτρα και τα μεγέθη επί των οποίων η Ελλάδα συμφωνεί με ΕΕ,ΕΚΤ και ESM και ένα ξεχωριστό κείμενο το οποίο θα εμπεριέχει τα σημεία σύγκλισης με το ΔΝΤ.

Η συμφωνία επί των δύο κειμένων είναι προς το παρόν προϋπόθεση για να εκταμιεύσει η Ευρωζώνη τα χρήματα της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Αυτό το αναγνώρισε χθες και ο κ. Τσακαλώτος λέγοντας πως για να δοθεί οποιαδήποτε δόση θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ, η οποία θα εγκριθεί από το Eurogroup. Αλλά η συμμετοχή του ΔΝΤ εξαρτάται και από τις συζητήσεις που θα γίνουν για το ελληνικό χρέος σε επίπεδο Washington Group.

Το γεγονός ότι η συμφωνία επί των δύο κειμένων μεταφέρεται επί αμερικανικού εδάφους, δείχνει πως πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι έτοιμη να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες που θα ανακύψουν έως το Eurgroup της 22ας Απριλίου.

Θεσμοί και οικονομικό επιτελείο εντόπισαν χθες τα θέματα στα οποία χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και τα θέματα που χρειάζονται «πολιτική συζήτηση». Κομμάτι της πολιτικής συζήτησης αναμένεται να γίνει σήμερα στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Euro Working Group, η οποία θα προετοιμάσει και τις συζητήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα λάβουν χώρα την επομένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη 14 Απριλίου και θα παραμείνει έως το Σάββατο 16 Απριλίου. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα μεταβεί στις 13 Απριλίου στην αμερικανική πρωτεύουσα και θα παραμείνει έως την Κυριακή 17 Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider