Με μεγάλη πτώση 1% έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες τη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στον απόηχο της υποβάθμισης των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία. Αρνητικά επιδρούν στο ήδη τεταμένο κλίμα και οι προβλέψεις για πιθανή αύξηση του επιτοκίου της Fed τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 1% για να κλείσει στις 17.730,48 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,01% στις 5.095,30 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,98% στις 2.078,58 μονάδες.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα κινηθεί στο 2,4% το 2015 και το 2,5% το 2016, ενώ για το 2017 εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4%. Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ μείωσε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015 στο 2,9% έναντι του 3% που προέβλεπε τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, αύξηση των επιτοκίων της Fed τον ερχόμενο Δεκέμβριο προαναγγέλλει ο Eric Rosengren, πρόεδρος της περιφερειακής Fed της Βοστόνης. Όπως δήλωσε τη Δευτέρα, η πρόοδος που έχει καταγράψει η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να καταστήσει πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων πιο πιθανή τον Δεκέμβριο.

«Ο Δεκέμβριος ενδεχομένως να είναι ο κατάλληλος μήνας για την αύξηση των επιτοκίων της Fed, με την προϋπόθεση πως η οικονομία θα κινηθεί βάσει των εκτιμήσεων», πρόσθεσε, για να επισημάνει ωστόσο πως το τελευταίο διάστημα σημειώνεται «μια πραγματική βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας».