Μολυσμένο αέρα ανέπνευσαν τις… μισές μέρες του 2015 οι κάτοικοι του Πεκίνου - κάτι που δεν συνάδει με τα εθνικά πρότυπα - με τις δημοτικές αρχές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στην προσπάθεια να περιορίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η κινεζική πρωτεύουσα έζησε 179 ημέρες μόλυνσης το περασμένο έτος, από τις οποίες οι 46 με ισχυρή μόλυνση, σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times, που επικαλείται το Δημοτικό Γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Η συγκέντρωση μικροσωματιδίων διαμέτρου 2,5 μικρόν, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα γιατί εισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες, έφθασε τα 80,6 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο κατά μέσο όρο την ημέρα το 2015, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ένα επίπεδο οκτώ φορές μεγαλύτερο από το όριο των 10 μικρογραμμαρίων που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για μία μεσαία έκθεση τον χρόνο.

Τα νούμερα που ανακοινώθηκαν συνιστούν μείωση κατά 6,2% σε ένα χρόνο, αλλά παραμένουν μεγαλύτερα κατά περίπου 30% από τα κινεζικά πρότυπα, που είναι λιγότερο αυστηρά από εκείνα του ΠΟΥ.

Το Πεκίνο είχε κηρύξει τον Δεκέμβριο τον πρώτο κόκκινο συναγερμό εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με τις αρχές να δίνουν εντολή για το κλείσιμο των εργοστασίων και την εφαρμογή εκ περιτροπής κυκλοφορίας των ΙΧ, μεταξύ άλλων μέτρων.

Ο δήμος του Πεκίνου πήρε την απόφαση μερικές ημέρες αφού είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για την ανεπαρκή απόκρισή του στο πιο σοβαρό επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αρχές του μήνα.

Η απόφαση είχε προκαλέσει ένα αποτέλεσμα ντόμινο, με πολλές πόλεις στα ανατολικά και στον βορρά να εκδίδουν στη συνέχεια τους δικούς τους συναγερμούς, ενώ η συγκέντρωση σωματιδίων 2,5 μικρόν έφθανε τα 700 σε ορισμένες περιοχές.

Η επαρχία Σαντόνγκ - που βρίσκεται ανάμεσα στο Πεκίνο και στη Σανγκάη - όπου κατοικούν 96 εκατομμύρια άνθρωποι, ανακοίνωσε για πρώτη φορά κόκκινο συναγερμό σε ολόκληρη την περιοχή.

Το Πεκίνο κήρυξε και δεύτερο κόκκινο συναγερμό στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, αλλά αγνόησε το νέφος αιθαλομίχλης που τύλιξε την πόλη γύρω στα Χριστούγεννα.