H λιτότητα στην ΕΕ «βοήθησε» την... τρομοκρατία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H λιτότητα στην ΕΕ «βοήθησε» την... τρομοκρατία

Οι δημοσιονομικές περικοπές κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη υπονόμευσαν τις ικανότητες των δυνάμεων ασφαλείας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, σύμφωνα με τους αναλυτές, που διαπιστώνουν ότι οι κυβερνήσεις είναι πλέον αναγκασμένες να οπισθοχωρήσουν.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις επλήγησαν σημαντικά και εδώ και καιρό λένε ότι δεν διαθέτουν επακρή μέσα. Αυτό ισχύει ειδικότερα στην περίπτωση της Βρετανίας, αλλά ισχύει επίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», υπογραμμίζει ο καθηγητής Christian Kaunert, του Πανεπιστημίου του Ντάντι της Σκωτίας.

Οι περικοπές ήταν δραστικές: κατάργηση 13.000 θέσεων εργασίας στις γαλλικές δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας ανάμεσα στο 2007 και το 2012. Πτώση κατά 12% των δυνάμεων της αστυνομίας στην Αγγλία και την Ουαλία από το 2010. Αντικατάσταση μόνο του 20% των αποχωρήσεων λόγων συνταξιοδότησης στην Ιταλία κατά το διάστημα 2008-2014 (εκτός της περιόδου 2010-2011). «Οταν περικόπτονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί, οι δαπανηρότερες επιχειρήσεις, όπως η παρακολούθηση, είναι συχνά οι πρώτες που πλήττονται», επισημαίνει ο John Moran, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider