«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το εμβόλιο της Pfizer

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το εμβόλιο της Pfizer

Μετά το «πράσινο φως» που άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους του εμβολίου που αναπτύχθηκε από τις BioNTech/Pfizer, η Κομισιόν έδωσε την τελική έγκριση.

«Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους, δήλωσε η ίδια λίγες ώρες νωρίτερα.

«Υπάρχει φως στον ορίζοντα. Έξι μήνες μετά την αρχή της στρατηγικής για τα εμβόλια, έχουμε υπογράψει έξι συμβόλαια με τους πιο υποσχόμενους παραγωγούς εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού» υπογράμμισε η επίτροπος Υγείας κ. Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι η αρχή του τέλους, αλλά το τέλος της αρχής. Η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα και δε συμβιβαζόμαστε».

Όσον αφορά στο εμβολιασμό επισήμανε ότι «αντιμετωπίζουμε έναν άνευ προηγουμένου μαζικό εμβολιασμό και το λέω γιατί θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί και υπάρχουν ακόμη πολλά τα οποία πρέπει να υπολογίσουμε. Δεν είναι ώρα να ανακηρύξουμε νίκη, αυτό θα έρθει μόνο όταν νικήσουμε την πανδημία. Αλλά είναι η ώρα να πούμε ότι είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τους Ευρωπαίους πολίτες, αυτό το εμβόλιο είναι σημαντικό βήμα στο δρόμο του τέλους αυτής της πανδημίας του κορονοϊού για μία πιο ασφαλή και πιο υγιή ΕΕ».

Πόσες δόσεις αναμένονται στην Ελλάδα

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε στην ενημέρωση της Δευτέρας, το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών: «26 Δεκεμβρίου την ίδια μέρα με την ΕΕ, θα παραλάβουμε την πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων, την επόμενη ημέρα σε Ευαγγελισμό, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο. 28 Δεκεμβρίου σε Λάρισα, ΑΧΕΠΑ, Ιωάννινα και Πάτρα για εμβολιασμούς υγειονομικού προσωπικού.

Ως 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε 83.500 δόσεις. Οι παραδόσεις μέχρι τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 300.000 μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Στις δόσεις αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο και από Moderna και από την Astrazeneca. Όσο προχωράμε τόσο θα αυξάνονται τα εμβόλια.Πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα κέντρα που θα έχουν γιατρό και νοσηλεύτρια. Για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, έχει προβλεφθεί χρόνος και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν».

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider