Ευρωπαϊκές κυρώσεις προ των πυλών για την Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκές κυρώσεις προ των πυλών για την Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει Ευρωπαίους ηγέτες ότι «αγκαλιάζουν» επιθέσεις εναντίον του μουσουλμανικού κόσμου.

Έντονο προβληματισμό σε Αθήνα και Βρυξέλλες προκαλούν οι κινήσεις της Άγκυρας που τορπιλίζουν κάθε προοπτική έναρξης διαλόγου.

Χθες μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει Ευρωπαίους ηγέτες ότι «αγκαλιάζουν» επιθέσεις εναντίον του μουσουλμανικού κόσμου, ενώ ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός τύπος μιλά για αντίποινα σε ελληνικά εμπορικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για εχθρική στάση απέναντι στο Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους, φτάνοντας στο σημείο να κάνει παραλληλισμό με τον διωγμό των Εβραίων στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. «Η εχθρότητα εναντίον του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων έχει γίνει μια πολιτική που αγκαλιάζουν οι ηγέτες ορισμένων Ευρωπαϊκών χωρών», είπε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο Ερντογάν μάλιστα, εμμένοντας στην προκλητική ρητορική του, χαρακτήρισε «παρενόχληση» την απόπειρα νηοψίας στο τουρκικό πλοίο από γερμανική φρεγάτα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Έλληνα εν πλω διοικητή της επιχείρησης «IRINI».

Στο στόχαστρο του Ερντογάν μπορεί να μπαίνει συνολικά η Ευρώπη, κόκκινο πανί όμως εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος αποδεικνύει συνεχώς πως η απόσυρση του Oruc Reis την Κυριακή που μας έρχεται είναι προσχηματική καθώς και χθες επανέλαβε τη γνωστή του θέση για τα «σύνορα της καρδιάς του». Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση πως έχει μαξιμαλιστικά αιτήματα και χρησιμοποιεί γλώσσα απειλής. «Μόνο αν αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας υπάρχει ελπίδα για αμοιβαία κατανόηση», απάντησε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο Νίκος Δένδιας.

Βέμπερ: «Να αντιδράσει σθεναρά η Ευρώπη»

Την άμεση και σθεναρή αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στις επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, ζήτησε με μήνυμα του στο Twitter, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, δείχνοντας τον δρόμο των κυρώσεων, ζητώντας μάλιστα από την Ευρώπη να αντιδράσει σθεναρά. Η Άγκυρα είναι φανερά εκνευρισμένη, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απειλεί με αντίποινα στο πεδίο, ενώ στην ίδια γραμμή και ο φιλοκυβερνητικός τουρκικός Τύπος, με την Γενί Σαφάκ να προκαλεί υποστηρίζοντας ότι εξετάζονται αντίποινα σε ελληνικά εμπορικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο και την Ακσάμ να μιλά για σαμποτάζ της Αθήνας στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες του ΝΑΤΟ και της Γερμανίας.

Η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο αυξάνοντας την πίεση στην Άγκυρα. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης είχαν χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία συντονίζοντας τις ενέργειές τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμιρατινό ομόλογό του είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την οποία συζήτησαν και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Για την πρόσφατη κοινή διακήρυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και για τη Συμφωνία των δύο χωρών, σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα, θα ενημερώσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών τους εκπροσώπους των κομμάτων. Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Δένδιας θα συναντήσει, τους εκπροσώπους των κομμάτων (Γιώργο Κατρούγκαλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Μαρίνο, Αντώνη Μυλωνάκη, Σοφία Σακοράφα και Δημήτρη Διάπη και Άγγελο Συρίγο).

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider