Κοινό μέτωπο Γαλλίας-Ρωσίας απέναντι στο ISIS

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινό μέτωπο Γαλλίας-Ρωσίας απέναντι στο ISIS

Τον από κοινού συντονισμό των γαλλορωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, προανήγγειλε ο Vladimir Putin, ανταποκρινόμενος θετικά στην έκκληση του γάλλου προέδρου για σύμπραξη των διεθνών δυνάμεων με στόχο το Ισλαμικό Κράτος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη από το υπουργείο Άμυνας, ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι θα πρέπει να αναπτύξουν ένα κοινό σχέδιο συνεργασίας τόσο δια θαλάσσης όσο και από αέρος. Εξήγγειλε, παράλληλα, την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, μέσω της αποστολής περισσότερων πολεμικών αεροσκαφών.

Στόχος της συντονισμένης δράσης των δύο χωρών αποτελεί, σύμφωνα με τον Putin, ο διπλασιασμός των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι έχει δώσει ήδη διαταγή στο ρωσικό ναυτικό να σπεύσει στην ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να συνδράμει τις επιχειρήσεις της «σύμμαχης» Γαλλίας.

Εν τω μεταξύ, τα γαλλικά και ρωσικά μαχητικά συνεχίζουν βομβαρδίζουν στόχους του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, ενώ με αμείωτη ένταση συνεχίζεται και η επιχείρηση-σκούπα της αστυνομίας στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα των βομβαρδισμών κατόπιν εντολής Francois Hollande, τα γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα αρχηγείο και ένα κέντρο στρατολόγησης τζιχαντιστών στο προπύργιο του ISIS στη Ράκα, τη δεύτερη.

Σύμφωνα με γαλλικές κυβερνητικές πηγές του Reuters, ρωσικά μαχητικά έπληξαν τους ίδιους στόχους, μία ημέρα μετά την έκκληση του γάλλου προέδρου για βοήθεια στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα προκειμένου να σχηματιστεί ένας ισχυρός συνασπισμός δυνάμεων κατά του ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα ρωσικά μαχητικά έχουν βομβαρδίσει μέχρι στιγμής κυρίως ομάδες τρομοκρατών με στήριξη από τη Δύση, οι οποίες στρέφονται κατά του σύριου προέδρου, Bashar al-Assad.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ανθρωποκυνηγητό στη Γαλλία και το Βέλγιο, καθώς εξακολουθεί να διαφεύγει ο βασικός ύποπτος -θεωρούμενος και ως «εγκέφαλος» των αιματηρών επιθέσεων στην καρδιά του Παρισιού. Πρόκειται για τον 26χρονο γάλλο υπήκοο Salah Abdeslam, ο οποίος είχε ανακριθεί από τις αρχές αμέσως μετά τις επιθέσεις αλλά αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στο Βέλγιο το πρωί του Σαββάτου. Στη διάρκεια της νύχτας Δευτέρα προς Τρίτη, η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε 128 επιδρομές και εντόπισε στα περίχωρα του Παρισιού ένα τρίτο όχημα με βελγικές πινακίδες το οποίο πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η γερμανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη τριών υπόπτων -δύο γυναικών και ενός άνδρα- κοντά στο 'Ααχεν, με την υποψία ότι σχετίζονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο Παρίσι.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Aachener Nachrichten, τα τρία άτομα συνελήφθησαν ενώ αποχωρούσαν από Γραφείο Εύρεσης Εργασίας της περιοχής, ενώ η αστυνομία έχει πληροφορίες ότι ενδεχομένως κάποιος από τους άνδρες που αναζητούνται ως υπεύθυνοι για τις επιθέσεις στο Παρίσι να κρύβεται στην περιοχή.

Η ΕΕ των 28 αποδέχθηκε το αίτημα του γάλλου προέδρου για συνδρομή της ΕΕ στις στρατιωτικές επιθέσεις, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι είδους βοήθεια θα παρέχει. Η Βρετανία έχει εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις της σχετικά με τη συμμετοχή στη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ενώ η Γερμανία έχει λάβει ξεκάθαρη θέση κατά της συμμετοχής σε κοινή στρατιωτική δράση εκτός της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider