Αντιμέτωποι με απέλαση οι ξένοι φοιτητές στις ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιμέτωποι με απέλαση οι ξένοι φοιτητές στις ΗΠΑ
Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω Διαδικτύου».

Το μέλλον είναι αβεβαίο για τους ξένους φοιτητές στις ΗΠΑ, αν οι σχολές τους παραδίδουν μαθήματα αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου το προσεχές εξάμηνο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι δεν θα επιτρέψει σε ξένους φοιτητές να παραμείνουν στις ΗΠΑ, εάν τα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν αποφασίσουν, εξαιτίας των ανησυχιών που εγείρει η πανδημία του κορονοϊού, να παραδίδονται μαθήματα αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου όταν ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους.

Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω Διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια», διεμήνυσε η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για τη μετανάστευση και τα τελωνεία (Immigration and Customs Enforcement, ICE) σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην αμερικανική επικράτεια «θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να λάβουν άλλα μέτρα, όπως να μετεγγραφούν σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής» που απολαύουν. Αν όχι, ρισκάρουν να «αντιμετωπίσουν διαδικασία απέλασης», ξεκαθάρισε η ICE.

Όταν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιλέγουν «υβριδικό» μοντέλο λειτουργίας, θα πρέπει να φροντίζουν οι ξένοι σπουδαστές που φοιτούν σε αυτά να εγγράφονται στο μέγιστο αριθμό μαθημάτων που παραδίδονται με φυσική παρουσία, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό δεν αφορά όσους σπουδάζουν αγγλικά ή παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

«Η βαρβαρότητα αυτού του Λευκού Οίκου δεν γνωρίζει κανένα όριο», στηλίτευσε αμέσως ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ως πρότινος διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών προκειμένου να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. «Οι ξένοι φοιτητές απειλούνται, είναι αντιμέτωποι με την επιλογή είτε να ρισκάρουν τη ζωή τους πηγαίνοντας στις τάξεις είτε να απελαθούν», συμπλήρωσε.

Το χειρότερο είναι η αβεβαιότητα

Το μέτρο αφορά τις βίζες F1 (ακαδημαϊκές σπουδές) και M1 (επαγγελματική κατάρτιση). Περίπου 1,2 εκατ. φοιτητές και σπουδαστές διέθεταν τέτοιες βίζες τον Μάρτιο, στην πλειονότητά τους Ασιάτες (υπήκοοι Κίνας, Ινδίας, Νότιας Κορέας), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Όπως και η υπόλοιπη χώρα, τα αμερικανικά πανεπιστήμια, το 5,5% των φοιτητών στα οποία κατά μέσον όρο είναι υπήκοοι ξένων χωρών και οι σχολές τους εξαρτώνται κατά πολύ από τα δίδακτρα που καταβάλλουν, κλείδωσαν τις πόρτες τους τον Μάρτιο και κλίνουν προς τις παραδόσεις μαθημάτων μέσω Διαδικτύου, για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Ελλείψει αποδεδειγμένα αξιόπιστου και αποτελεσματικού εμβολίου, ορισμένα, όπως το πανεπιστήμιο της πολιτείας της Καλιφόρνιας ή το Χάρβαρντ, ανακοίνωσαν ότι τα μαθήματα θα παραδίδονται 100% ψηφιακά το προσεχές εξάμηνο, ακόμα και στους φοιτητές που ζουν στις πανεπιστημιουπόλεις τους ή σε φοιτητικές εστίες τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.