Τον επόμενο μήνα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.

Όπως αναφέρεται, ο διαπραγματευτής της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ διευκρίνισε ότι ο αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας θα συναντηθεί με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να εξετάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Λύση στο αδιέξοδο

Οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας συμφωνίας που θα διευθετεί εκκρεμή ζητήματα-κλειδιά στη διμερή σχέση μετά το 2021 σε διάφορους τομείς — από το εμπόριο ως τα αλιεύματα και την ασφάλεια — έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, ενόψει μιας προθεσμίας-κλειδί, τα τέλη του Ιουνίου, όταν τα δύο μέρη πρόκειται θεωρητικά να αποτιμήσουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Φροστ επέμεινε την Τετάρτη ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο που τυπικά εκπνέει τον Δεκέμβριο, όπως προτείνουν οι Ευρωπαίοι.

Παρότι η Βρετανία εγκατέλειψε τυπικά την ΕΕ από την 31η Ιανουαρίου 2019, πολλά από τα βασικά συστατικά της ένταξής της παραμένουν αμετάβλητα για τη μεταβατική περίοδο, ως τα τέλη του έτους. Η διευθέτηση αυτή προβλέφθηκε ώστε να υπάρχει χρόνος οι δύο πλευρές να διαπραγματευθούν νέα συμφωνία για το εμπόριο, όμως μέχρι τώρα δεν καταγράφεται στην πραγματικότητα καμία απτή πρόοδος.