Το Άμστερνταμ θέλει να «απαλλαγεί» από το φυσικό αέριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Άμστερνταμ θέλει να «απαλλαγεί» από το φυσικό αέριο
Η ολλανδική πρωτεύουσα έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο.

Το Άμστερνταμ φιλοδοξεί να απαλλαγεί από φυσικό αέριο μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Για να γίνει αυτό, η πόλη καλεί τους κατοίκους της να συμμετάσχουν στη δημόσια συζήτηση σχετικά με το τοπικό όραμα αυτής της μετάβασης.

Η ολλανδική πρωτεύουσα έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο, να απαλλαγεί από το φυσικό αέριο μέχρι το 2040, δηλαδή μια δεκαετία νωρίτερα από την υπόλοιπη Ολλανδία. Αυτό θέλει να το επιτύχει για δύο βασικούς λόγους: για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και για να απελευθερωθεί από την ενεργειακή εξάρτηση από την πόλη του Groningen.

Η στρατηγική μετάβασης περιγράφεται σε σχετικό έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Εθνικής Συμφωνίας για το Κλίμα. Παρουσιάζει με λεπτομέρειες πότε και με ποιον τρόπο η κάθε γειτονιά θα μπορέσει να «απαλλαχθεί» από το φυσικό αέριο.

Για παράδειγμα, για τις περιφέρειες που χτίστηκαν από το 1945 έως το 2000, το φυσικό αέριο μπορεί να αντικατασταθεί καλύτερα από ένα δίκτυο θέρμανσης, ενώ για τις συνοικίες που χτίστηκαν πριν από το 1920 δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής μια καλύτερη εναλλακτική λύση λαμβάνοντας υπόψη την τιμή και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι ορισμένων γειτονιών έχουν ήδη οργανωθεί για να βοηθήσουν την πόλη να εξετάσει καλύτερα την οικονομική και τεχνική σκοπιμότητα της πρότασης. Επιπλέον, οι πολίτες καλούνται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν τον ενεργειακό μετασχηματισμό των σπιτιών τους χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Στο πλαίσιο αυτό, τοπικοί εταίροι όπως το Περιφερειακό Ενεργειακό Γραφείο (regionaal energieloket) και το ίδρυμα Woon συνδράμουν με εξατομικευμένες συμβουλές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider