Λιβύη: Ο στρατηγός Χαφτάρ έδωσε εντολή για κατάληψη της Τρίπολης

Χάφταρ

Ο στρατηγός Χαφτάρ ηγείται των ομάδων του που κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου ελέγχεται προς το παρόν από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Ο στρατηγός του Λιβυκού Εθνικού Χαλίφα Χαφτάρ, διέταξε τις δυνάμεις του να αρχίσουν να προελαύνουν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη και τόνισε ότι οι ένοπλοι που βρίσκονται στην πόλη θα πρέπει να μείνουν σπίτια τους για να είναι ασφαλείς.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με διάγγελμα του στο αραβικό δίκτυο Al Arabiya, ο στρατηγός Χαφτάρ, ανέφερε αρχικά, «σήμερα ανακοινώνουμε ότι προωθούμαστε προς την πρωτεύουσα για την αποφασιστική μάχη και για να την ελευθερώσουμε, οι ήρωες μας προωθούνται» και συνέχισε, «ο Λιβυκός Εθνικός στρατός θα είναι αναπόφευκτα θριαμβευτής στη μάχη της Τρίπολης. Καλούμε τις ομάδες που προωθούνται προς την Τρίπολη να τηρήσουν τους κανόνες εμπλοκής. Επίσης καλούμε όσους ενόπλους πολεμούν το στρατό μας να μείνουν σπίτια τους και θα είναι ασφαλείς».

Ο στρατηγός Χαφτάρ ηγείται των ομάδων του που κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα Τρίπολη, όπου ελέγχεται προς το παρόν από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Η κυβέρνηση Σάρατζ, με τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, από την Αθήνα όπου βρέθηκε σήμερα, χαρακτήρισε «μη νόμιμη και απορριπτέα» τη συμφωνία της Τρίπολης με την Άγκυρα. «Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την απορρίπτουμε. Επίσης, και δημόσια, οι Ένοπλες λιβυκές Δυνάμεις την απορρίπτουν. Και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης» διεμήνυσε.

Η εντολή για προέλαση των δυνάμεων ήρθε την ημέρα που ξεκίνησαν και πάλι οι βομβαρδισμοί, στο μοναδικό εν λειτουργία αεροδρόμιο, τρεις μήνες αφότου έκλεισε μετά από συνεχόμενες επιθέσεις με πυραύλους.

Οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση Σάρατζ, ότι χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο της Λιβύης Mitiga για στρατιωτικούς σκοπούς, υποστηρίζοντας ότι το χρησιμοποιούν τουρκικά drone, για να επιτίθενται στις δυνάμεις του νότια της Τρίπολης.

BEST OF INTERNET

ΑΡΧΙΚΗ