Νέες απειλές ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ: Θα εφαρμόσουμε επιθετικά κυρώσεις σε όποιον το βοηθήσει

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απειλές ΗΠΑ για το ιρανικό τάνκερ: Θα εφαρμόσουμε επιθετικά κυρώσεις σε όποιον το βοηθήσει
Δεδομένα εξειδικευμένων ιστοτόπων παρακολούθησης πλοίων δείχνουν ότι το πρώην Grace 1 πλέει στη Μεσόγειο και κατευθύνεται προς την Ελλάδα.

Νέες απειλές εκτοξεύθηκαν από την πλευρά των ΗΠΑ με αφορμή το αβέβαιο ταξίδι του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Adrian Darya (πρώην Grace 1) στη Μεσόγειο..

«Ο ναυτιλιακός τομέας ειδοποιήθηκε ότι θα εφαρμόσουμε με επιθετικό τρόπο τις κυρώσεις των ΗΠΑ», δήλωσε ο αξιωματούχος του State Department στο Reuters, προκειμένου να εμποδίσει ιδιωτικές εταιρείες να βοηθήσουν το τάνκερ.

Δεδομένα εξειδικευμένων ιστοτόπων παρακολούθησης πλοίων δείχνουν ότι το πρώην Grace 1 πλέει στη Μεσόγειο και κατευθύνεται προς την Ελλάδα παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «κανένα ελληνικό λιμάνι δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα ελλιμενισμού».

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να μην κατονομαστεί, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν ενάντια σε οποιονδήποτε βοηθήσει άμεσα ή έμμεσα το ιρανικό δεξαμενόπλοιο.

Οι αρχές του Γιβραλτάρ είχαν συλλάβει στις 4 Ιουλίου το τάνκερ, με την υποψία ότι μεταφέρει πετρέλαιο με προορισμό την Συρία στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Δαμασκού. Ελαβε άδεια να συνεχίσει τον πλουν την περασμένη Πέμπτη, όταν η Τεχεράνη έδωσε την διαβεβαίωση ότι το φορτίο των 2,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου δεν προορίζεται για την Συρία. Την επόμενη ημέρα, δικαστήριο της Ουάσινγκτον εξέδωσε ένταλμα για την σύλληψη του τάνκερ και την κατάσχεση του φορτίου του.

Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί προς το αμερικανικό ένταλμα διότι ενεργεί βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου. Η Ουάσινγκτον βασίζει το ένταλμα στο επιχείρημα ότι το τάνκερ έχει σχέσεις με το σώμα του Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider