Παναγία των Παρισίων: Φτάνουν το 1 δισ. ευρώ οι δωρεές για την αναστήλωση της (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παναγία των Παρισίων: Φτάνουν το 1 δισ. ευρώ οι δωρεές για την αναστήλωση της (vid)
Την αρχή έκαναν οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες της Γαλλίας.

Σχεδόν 1 δισ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής για την αναστήλωση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος του ιστορικού μνημείου.

Πρόκειται για ένα ποσό που προέρχεται αποκλειστικά από δωρεές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ABC News.

Μάλιστα, η γαλλική κυβέρνηση αμέσως μετά την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων άνοιξε ένα λογαριασμό κάνοντας πανεθνικό έρανο για την επισκευή του σπουδαίου γοτθικού ναού, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο διάγγελμά του να κάνει λόγο για αναστήλωση που θα ολοκληρωθεί σε βάθος πενταετίας.

Ο πρώτος που δημοσιοποίησε τη δωρεά του ήταν ο Ανρί Πινό, πριν μάλιστα πριν προλάβει να ολοκληρωθεί η κατάσβευση της φωτιάς. Ο CEO του ομίλου Kering που έχει, μεταξύ άλλων, τον διάσημο οίκο μόδας Gucci ο έδωσε 100 εκατ. ευρώ.

Αμέσως μετά 200 εκατ. ευρώ προσέφερε η οικογένεια Αρνό, του ομίλου LVMH αλλά και η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρ της L’Oreal, η οποία προσέφερε ακόμα 200 εκατ. ευρώ.

Από 10 εκατ. ευρώ έδωσαν ο επενδυτής Μαρκ Λαντρέτ ντε Λασαριέρ και οι μεγιστάνες των κατασκευαστικών Μάρτιν και Όλιωιερ Μπόιζες, ο Αμερικανός επενδυτής Χένρι Κράβις δώρισε 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα Credit Agricole έδωσε 5 εκατ. ευρώ. Ακόμα 20 εκατ. ευρώ προσέφερε η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding, ενώ 10 εκατ. ευρώ ακόμα δίνει η Societe Generale.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε ότι η πόλη θα συμβάλει στην προσπάθεια με το ποσό των 50 εκατομμυρίων και σκοπεύει εντός των επόμενων εβδομάδων, να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών. Η περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς θα αποδεσμεύσει άλλα 10 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει την αρχιεπισκοπή να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης.

Ακολούθησαν πολλές κοινότητες, περιφέρειες και συλλογικότητες απ’ όλη τη Γαλλία, που προσέφεραν μικρότερα ποσά, από 1,5 μέχρι 2 εκατομμύρια.

Διάθεση να προσφέρουν εξέφρασαν δημόσια η Vinci, η Michelin, η BNP Paribas, ενώ η Air France πάλι θα συμμετέχει παρέχοντας δωρεάν εισιτήρια σε όποιους έρθουν από οποιοδήποτε σημείο της γης για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider