Συνεργασία για το προσφυγικό συμφώνησαν Τσίπρας-Davutoglu

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεργασία για το προσφυγικό συμφώνησαν Τσίπρας-Davutoglu

Την τεχνική συνεργασία των ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσαν την Τετάρτη μετά από την συνάντηση τους στην Άγκυρα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ahmet Davutoglu.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει εναποθέσει στους ώμους Ελλάδας και Τουρκίας την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα και δεν θα το επωμιστούμε. Είμαστε και εμείς θύματα όπως και οι πρόσφυγες, υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

O Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να επιτελέσουν πρωτίστως την ανθρωπιστική τους υποχρέωση και να σταματήσουν το δράμα στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι και η Ε.Ε. θα πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό, με τους δυο ηγέτες να κάνουν λόγο για την ανάγκη βιώσιμης λύσης, ενώ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Ahmet Davutoglu τόνισε ότι η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Δικαίου και των δικαιωμάτων των χωρών. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς τρίτους εγγυητές, με εγγυημένη όμως την ασφάλεια για ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους. Να ενθαρρύνουμε τις δύο κοινότητες, κάλεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνοντας «όχι πολύ αισιόδοξος», αλλά «συγκρατημένα αισιόδοξος» για λύση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider