Μουζάλας: Έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μουζάλας: Έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα

Υπέρ της εντατικοποίησης των ελέγχων και των μέτρων ασφαλείας, χωρίς όμως να γίνει η Ελλάδα μια φυλακή, τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφαλείας σε πιθανούς στόχους στην Ελλάδα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Γ. Μουζάλας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι από τους τρομοκράτες να έχουν περάσει και από την Ελλάδα. Παρότι, όπως είπε, η Ελλάδα κατηγορείται από κάποιους ότι είναι ξέφραγο αμπέλι, ο τρομοκράτης που πέρασε «ήταν διαπιστευμένος με όλες τις συνθήκες που η ΕΕ και η συνθήκη Σέγκεν επιβάλλει».

Το ενδεχόμενο να ήταν πλαστό το διαβατήριο του τρομοκράτη που φέρεται να πέρασε από την Ελλάδα, δεν σημαίνει κάτι για την ελληνική πλευρά, δήλωσε με νόημα ο Γ. Μουζάλας σε δηλώσεις του στο MEGA, κάνοντας λόγο για βιομηχανία πλαστών διαβατηρίων ορισμένα εκ των οποίων είναι «εξαιρετικά πιστές απομιμήσεις».

Προειδοποίησε, επίσης, ότι οποιαδήποτε χερσαία επέμβαση θα αυξήσει τις ροές των προσφύγων. «Ήταν οι φοβερές μέρες των 20.000 ανθρώπων την ημέρα», είπε και συμπλήρωσε πως «εάν κανείς επιδιώκει την οριστική επίλυση του προβλήματα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος και αυτό είναι καλύτερο να γίνει μέσα από πολιτικές διαδικασίες».

Ο αναπληρωτής υπουργός προειδοποιεί, επίσης, ότι ακροδεξιά στοιχεία θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το τρομοκρατικό χτύπημα εις βάρος των προσφύγων. «Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αποκλείσει να έχουν περάσει και τρομοκράτες από την Ελλάδα» παραδέχθηκε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο Γ. Μουζάλας, επισημαίνοντας παράλληλα την τεράστια βιομηχανία με πλαστά διαβατήρια που υπάρχει στην Τουρκία.

Όσον αφορά στην προσπάθεια της Ακροδεξιάς να εκμεταλλευτεί το τρομοκρατικό χτύπημα εις βάρος των προσφύγων, δήλωσε ότι «ευτυχώς και η Μέρκελ και ο Γιούνκερ έχουν αντιταχθεί σε αυτές τις μειοψηφικές απόψεις». «Σαν να ήταν Βέλγος ο τρομοκράτης και να πληρώσουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα όλοι οι Βέλγοι... Είναι ανοησία, πρέπει όμως να γίνουν πιο προσεκτικοί οι έλεγχοι και τα μέτρα ασφαλείας» τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα στην Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο θα μπορούσαν να γίνουν πολύ καλύτερα οι έλεγχοι των προσφύγων, και με μεγαλύτερη αξιοπιστία. «Στη θάλασσα δεν μπορεί να γίνει έλεγχος, στη θάλασσα κάνεις διάσωση, στη θαλασσινά σύνορά μας δεν μπορούμε να κάνουμε αποτροπή». «Τα hotspot προχωράνε, είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, δεν θέλουμε να φτιάξουμε τεράστια γκέτο, αυτό δημιουργεί δυσκολίες, προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι έως το τέλος του χρόνου» τόνισε ακόμη.

«Είναι προς τιμήν της χώρας μας που κάτω από τρομακτικά αντίξοες συνθήκες γίνονται έλεγχοι... Αξιοποιούμε στο έπακρο τα εργαλεία που έχουμε, και ζητάμε κι άλλα αλλά δεν είναι επαρκή. Έχουμε 50 μηχανήματα δακτυλοσκόπησης, ζητήσαμε 100 και δεν μας έχουν δοθεί. Έχουμε 309 άνδρες έχουμε ζητήσει 640 για ταυτοποίηση» σχολίασε ο Γιάννης Μουζάλας.

Σχετικά με τη δήλωση Πολωνού αξιωματούχου που ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα δέχεται πλέον πρόσφυγες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ο υπουργός δήλωσε πως «παρεμβαίνουμε πολιτικά ώστε να μη κλείσουν τα σύνορα». «Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας ώστε να υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα» σχολίασε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider