Premia Properties: Πώς θα γίνει η εισηγμένη με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο logistics – Έρχεται η ΑΜΚ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia Properties: Πώς θα γίνει η εισηγμένη με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο logistics – Έρχεται η ΑΜΚ
Οι κινήσεις της εισηγμένης Premia Properties στον τομέα των αποθηκευτικών χώρων εξυπηρετούν τον στόχο που έχουν θέσει ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, όμιλος Sterner Stenhus να καταστεί ο όμιλος ως η «νούμερο ένα εισηγμένη σε χαρτοφυλάκιο logistics».

Οι κινήσεις της εισηγμένης Premia Properties στον τομέα των αποθηκευτικών χώρων εξυπηρετούν τον στόχο που έχουν θέσει ο βασικός μέτοχος της εταιρείας, όμιλος Sterner Stenhus (με ποσοστό 74,65%) με επικεφαλής τον ελληνοσουηδό Ηλία Γεωργιάδη, και το διοικητικό team, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Μαρκάζο, να καταστεί ο όμιλος ως η «νούμερο ένα εισηγμένη σε χαρτοφυλάκιο logistics».

Πρόσφατα μόλις, η Premia ανακοίνωσε την απόκτηση ακινήτου αποθηκών (logistics) το οποίο βρίσκεται στον Ασπρόπυργο Αττικής (περιοχή Λάκκα). Το ακίνητο έχει εμβαδόν 9.443 τ.μ. επί οικοπέδου επιφάνειας 22.995 τ.μ. και είναι μισθωμένο στην εταιρεία ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ Α.Ε. μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης η οποία λήγει το 2029. Το τίμημα εξαγοράς ανήλθε σε 5.000.000 ευρώ με μικτή αρχική απόδοση (initial gross yield) 8,2%. Να σημειωθεί ότι το ακίνητο ήταν ιδιοκτησίας της εταιρείας ΝΟΕ Μεταλλικαί Κατασκευαί (κατέχει το 19,54% του μετοχικού κεφαλαίου της Premia). Η συνολική αξία των επενδυτικών ακινήτων στις 31.12.2020 είχε διαμορφωθεί σε 65,9 εκατ. έναντι 31,1 εκατ. ευρώ στις 31.12.2019.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, αναμένεται η εξαγορά 3-4 ακόμα αντίστοιχων ακινήτων που ανήκουν στον βασικό της μέτοχο. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 14.000 τ.μ. είναι μισθωμένο στην Friesland, για ακίνητο 7.500 τ.μ. έχει μισθωτή τη Goldair αλλά και για χώρο logistics 15.000 τ.μ. που είναι μισθωμένο στην Henkel.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της εισηγμένης, υπό τον κ. Μαρκάζο, η εταιρεία σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει σε ποιοτικά ακίνητα στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), με ισχυρούς μισθωτές και μακροχρόνιες μισθώσεις με στόχο την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και υπεραξιών για τους μετόχους της. Με την προσθήκη του εν παραπάνω ακινήτου η PREMIA PROPERTIES διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ακίνητα αποθηκών συνολικού εμβαδού 103.000 τ.μ. Στόχος της Εταιρείας είναι μέχρι τέλους του 2021 να έχει διπλασιάσει τον συνολικό όγκο φτάνοντας τα 200.000 τ.μ. στον κλάδο των ακινήτων logistics διατηρώντας ηγετική θέση στην ελληνική αγορά.

Να σημειωθεί ότι η Premia Properties συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου και στους υπόλοιπους κλάδους real estate οι οποίοι αποτελούν τομείς της στρατηγικής της εταιρείας όπως εμπορικά κτίρια τύπου big box και κοινωνικά κτίρια (εκπαίδευση, υγεία, γηροκομεία κ.α.).

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της εισηγμένης προτίθεται να επιδιώξει άμεσα νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά και σε είδος (εισφορές ακινήτων) από υφιστάμενους μετόχους και τρίτους επενδυτές.

Κατά πληροφορίες, οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μεν προς τα τέλη Απριλίου, αλλά η ολοκλήρωσή τους υπολογίζεται το διάστημα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι στην αγορά έχει γίνει λόγος και για το ενδεχόμενο η εισηγμένη να προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση. Το ύψος της ΑΜΚ δεν έχει ακόμα καθοριστεί με ακρίβεια, αλλά αναμένεται να είναι κατά πολύ υψηλότερο των δύο προηγούμενων κεφαλαιακών ενισχύσεων των 10 εκατ. ευρώ και 20 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το μοντέλο αυτό, δηλαδή της κεφαλαιακής ενίσχυσης, με μετρητά, αλλά και με εισφορά ακινήτων, θα καθορίσει και την επόμενη μέρα της Premia Properties, ώστε να καλυφθεί ο στόχος για χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Μάλιστα, όπως έχει αναδείξει το insider, πιο μακροπρόθεσμος στόχος, σε βάθος τριετίας, είναι η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η PREMIA έχει επενδύσεις σε ακίνητα που προσφέρουν ετήσια απόδοση ενοικίου ακόμα και 8,5%, με την εισηγμένη να έχει καταφέρει να πετύχει yields της τάξεως του 7,5% με 8% κατά μέσο όρο, ποντάροντας κατά βάση στον χώρο των logistics που βρίσκεται τελευταία στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Το 2020, τα έσοδα μίσθωσης επενδυτικών ακινήτων ανήλθαν σε 1,5 εκατ. ευρώ, παραμένοντας αμετάβλητα σε σχέση με το 2019, καθώς τα σχετικά έσοδα από τα δύο νέα ακίνητα logistics δεν ενσωματώνονται στη χρήση του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider