Από φθινόπωρο ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από φθινόπωρο ο διαγωνισμός για τη ΛΑΡΚΟ
Οι διαδικασίες διαιτησίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΛΑΡΚΟ ξεκίνησαν στην καρδιά της πανδημίας.

Μετά από το καλοκαίρι αναμένεται η έναρξη του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Ειδικότερα, αφού εκδοθεί η απόφαση της Διαιτησίας, η οποία αναμένεται εντός του Ιουλίου, ο ειδικός διαχειριστής θα προχωρήσει στην κατάρτιση της οριστικής έκθεσης απογραφής του ενεργητικού και του παθητικού της νικολοβιομηχανίας πριν ανοίξει τον δρόμο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Οι διαδικασίες διαιτησίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΛΑΡΚΟ ξεκίνησαν στην καρδιά της πανδημίας – δηλαδή στα μέσα Απριλίου οπότε είχε υπογραφεί η συμφωνία της διαιτησίας. Είχε προηγηθεί η αμφισβήτηση που προέβαλε το Δημόσιο με την απογραφή του συνόλου του ενεργητικού και παθητικού της επιχείρησης.

Στο μεταξύ η εργασιακή ειρήνη έχει διαταραχθεί εντός της επιχείρησης. Μετά τις διαμαρτυρίες και τις καταλήψεις εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, χθες εργαζόμενοι προέβησαν σε συμβολική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα, για τις 13 Ιουνίου έχουν προγραμματίσει και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα προκειμένου η φωνή τους να ακουστεί και στην πρωτεύουσα και -όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ - να καταγγείλουν τις πρακτικές της κυβέρνησης που απαξιώνουν τα εργασιακά δικαιώματα οδηγώντας στην φτωχοποίηση και στην ανεργία.

Πάντως, ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ, σε επιστολή του, αλλά και σε εξώδικο που είχε αποστείλει το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή τις καταλήψεις των εργαζομένων, τόνιζε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του εργοστασίου καθώς εμποδίζεται η ομαλή λειτουργία της γραμμής παραγωγής του, ενώ επεσήμαινε ότι υπονομεύεται η πρόθεση της Ειδικής Διαχείρισης να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, ο Ειδικός Διαχειριστής αναφέρεται στη δύσκολη κατάσταση που βρήκε την επιχείρηση, η οποία συντηρείται με κρατική χρηματοδότηση. Με τις τιμές του νικελίου να καταρρέουν, το υψηλό κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο. Παράλληλα, όπως σημειώνει ο Διαχειριστής στην επιστολή του, με την ανάληψη των καθηκόντων του, διαπίστωσε σωρεία καταχρηστικών επιδομάτων, αμοιβών και αργομισθιών.

Να σημειωθεί ότι ακόμη …σέρνεται η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), καθώς η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με την πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση περί ανάκτησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων από τη νικελοβιομηχανία, μια ιστορία που ξεκίνησε το 2014 αλλά ακόμη δεν έχει κλείσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider