Τα κλειστά εστιατόρια «ρίχνουν» 90% τον τζίρο στην αγορά κρασιού

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κλειστά εστιατόρια «ρίχνουν» 90% τον τζίρο στην αγορά κρασιού
Για «ξαφνικό θάνατο» στην αγορά του ελληνικού κρασιού το τελευταίο δεκαπενθήμερο, κάνει λόγο στο insider.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας.

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού στην ελληνική αγορά κρασιού, κυρίως λόγω των κλειστών καταστημάτων εστίασης και των ξενοδοχείων, από τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας κρασιού.

Ενδεικτικό μάλιστα της κρίσης στον συγκεκριμένο κλάδο είναι η αναστολή της λειτουργίας της μέχρι νεωτέρας, στην οποία προχώρησε στην αρχή της εβδομάδας η οινοποιία Μαλαματίνα με πηγές της εταιρείας να αναφέρουν στο insider.gr ότι τον τελευταίο μήνα, η πτώση των πωλήσεων στη χονδρική άγγιξε το 80%, στα σούπερ μάρκετ το 18% και στις εξαγωγές το 15%.

Για «ξαφνικό θάνατο» στην αγορά του ελληνικού κρασιού το τελευταίο δεκαπενθήμερο, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Γιώργος Σκούρας.

Μιλώντας στο insider.gr o κ. Σκούρας επισημαίνει ότι η πτώση του τζίρου έχει αγγίξει το 90% και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι παραμένουν κλειστά τα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης.

«Οι πωλήσεις του κλάδου σε ποσοστό που φτάνει το 80% εξαρτώνται από εκείνες που γίνονται στα εστιατόρια. Τα σούπερ μάρκετ και τα οnline καταστήματα που συνεχίζουν να λειτουργούν και μέσω των οποίων πωλούνται τα προϊόντα μας, αποτελούν μικρή αγορά για τον κλάδο» τονίζει.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Σκούρα αρκετοί μικροί και μεσαίοι παραγωγοί που δεν έχουν τα προϊόντα τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ καταγράφουν πτώση 100% ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το επόμενο διάστημα.

Αναστολή και των εξαγωγών

Οι επιπτώσεις τους κορονοϊού είναι εμφανείς και στον τομέα των εξαγωγών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα λόγω των συνθηκών που επικρατών παγκοσμίως έχουν σταματήσει.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου πάντως, υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες καλούνται να συνεχίσουν την καλλιέργεια των αμπελώνων, όπως τονίζει ο κ. Σκούρας, με όσα έξοδα συνεπάγεται αυτό, προκειμένου να συνεχίσουν την παραγωγή των προϊόντων και για το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider