Κινητό... πλυντήριο καθαρίζει τα ρούχα των αστέγων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινητό... πλυντήριο καθαρίζει τα ρούχα των αστέγων

Το φορτηγάκι της Ithaca Laundry, που λειτουργεί σαν πλυντήριο και στεγνωτήριο για ρούχα ανθρώπων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην Αθήνα, έχει «ευωδιάσει», στον ένα χρόνο λειτουργίας του, 30 τόνους ρούχων σε 1.900 πλύσεις. Το κινητό φορτηγάκι σχεδιάζει την επέκτασή του και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη, με μότο «η καθαριότητα οδηγεί στην αξιοπρέπεια και αυτή με τη σειρά της σε νέες ευκαιρίες».

«Σκέψεις υπάρχουν πολλές για τη δράση μας. Μια από αυτές είναι να μπορέσουμε κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να ταξιδέψουμε και σε άλλες πόλεις, ή ακόμα και να προσθέσουμε νέα σημεία λειτουργία, εκ των οποίων το ένα να είναι και σε camp προσφύγων» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 31χρονη υπεύθυνη του Ithaca Laundry, Δήμητρα Κουντουριώτη, απόφοιτος κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ πρόσθεσε: «δεν βιαζόμαστε όμως, γιατί θέλουμε καθετί που κάνουμε να είναι σωστά και προσεκτικά οργανωμένο, προκειμένου να πετύχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα».

Στον ένα χρόνο λειτουργίας της, η Ιthaca Laundry αύξησε σε τέσσερα τα σημεία όπου ασκεί τη δράση της, προχώρησε στην πρόσληψη τριών ατόμων -οι δύο θέσεις έχουν καλυφθεί από άτομα που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες- και έγινε αρκετά γνωστή ώστε να απασχολεί περί τους 20 εθελοντές, «που ευελπιστούμε να αυξηθούν περαιτέρω, γιατί η συνεισφορά τους είναι σημαντική, με δεδομένο μάλιστα ότι εκτός της αφοσίωσης και ευαισθησίας που επιδεικνύουν, είναι και άριστοι επαγγελματίες» υπογράμμισε η Δήμητρα Κουντουριώτη.

Στόχος της δράσης της Ithaca Laundry είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους διαφόρων κοινωνικά ευάλωτων ομάδων να ξαναβρούν την Ιθάκη τους. «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα πλυντήριο, επειδή μέσω αυτού βελτιώνουμε τις συνθήκες υγιεινής των αστέγων, αυξάνουμε την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους και έτσι δημιουργούμε ευκαιρίες για τους ανθρώπους αυτούς», αναφέρει η ομάδα της κοινωνικής επιχείρησης στην ιστοσελίδα της, http://ithacalaundry.gr.

Η κινητή φύση του πλυντηρίου, επιτρέπει στην Ithaca Laundry να διατηρεί το κόστος χαμηλό γιατί όπως έχει τονίσει ο ένας εκ των δύο εμπνευστών της δράσης, Θάνος Σπηλιόπουλος «μέσω της κινητής φύσης του πλυντηρίου είμαστε απαλλαγμένοι από ενοίκια και παρόμοια λειτουργικά έξοδα και με τον τρόπο αυτό μπορούμε να προσεγγίσουμε και να εξυπηρετήσουμε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν αφήνουν συχνά τις θέσεις τους».

Πού μπορείτε να βρείτε το φορτηγάκι της Ithaca Laundry

Το πλυντήριο λειτουργεί: Δευτέρα 14:00-18:00 στον πεζόδρομο Δημοσθένους, Πειραιά, Τετάρτη 18:00-23:00 στη στέγη συνΑθηνά (Αθηνάς 55), Πέμπτη 13:00 – 17:00 στο Κοινωνικό Συσσίτιο (Αλικαρνασσού 49), Παρασκευή 14:00-19:00 στο Κέντρο Ημέρας “ΧΩΡΑ” (Ασκληπιού 80) και την Κυριακή 18:00-23:00 στη στέγη συνΑθηνά (Αθηνάς 55).

Ποια είναι η διαδικασία

Τα ρούχα πλένονται αυτόματα στα πλυντήρια, διαδικασία που διαρκεί 20 λεπτά, το στέγνωμα απαιτεί 45 λεπτά και στις τέσσερις ώρες εξυπηρετούνται 20 άτομα, όπως τόνισε η κ. Κουντουριώτη, η οποία και επισήμανε ότι οι εθελοντές βοηθάνε στη συλλογή των ρούχων, στη μεταφορά τους από τα πλυντήρια στα στεγνωτήρια, στην επιστροφή τους στους αστέγους και γενικότερα στην οργάνωση της διαδικασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider