Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ: Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας «Εκτονώνεται το φαινόμενο» (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ: Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας «Εκτονώνεται το φαινόμενο» (pics)
Πολύ ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:13 το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αττική. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», τόνισε ο γ. γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Αθήνα στις 14:13 το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Αττική. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο προσδιορίζεται 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, στα 4 χιλιόμετρα βόρεια της Μαγούλας και σε μόλις 12 χιλιόμετρα βάθος. Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αρκετά αισθητός λόγω του μικρού του εστιακού βάθους. Εκτός από την Αττική, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε πολλά μέρη της χώρας, όπως η Βόρεια Πελοπόννησος, η Εύβοια και τα γύρω κοντινά νησιά.

  • Ομαλοποιήθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική

Ομαλοποιήθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής, σύμφωνα με την ενημέρωση από την αστυνομία.

Προβλήματα παρατηρούνται μονό στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, από το Παλατάκι έως τον Σκαραμαγκά, λόγω τροχαίου ατυχήματος.

«Θέλω να συγχαρώ τις γυναίκες και τους άνδρες για την άμεση ανταπόκρισή τους. Θέλω να πω μπράβο στον κρατικό μηχανισμό που κινητοποιήθηκε ακολουθώντας τα επιχειρησιακά σχέδια σ’ αυτό το έκτακτο περιστατικό.

Έχουμε μάθει να ζούμε με σεισμούς. Το πρώτο μέλημα είναι να προστατεύσουμε ζωές και περιουσίες. Η δική μας δουλειά δεν είναι να μπλεκόμαστε στα πόδια των υπηρεσιακών την ώρα της κρίσης».

«Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο υπουργός ανακοίνωσε παράλληλα ότι, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κρατικός μηχανισμός θα παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σχετικά με τη μετασεισμική ακολουθία, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά και ότι η αστυνομία, για την ασφάλεια των πολιτών που δεν θέλουν να κοιμηθούν σπίτι τους και των περιουσιών τους, έχει αναπτύξει δυνάμεις που θα περιπολούν όλο το βράδυ.

Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ σημείωσε ότι από αύριο το πρωί θα ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

  • Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς: Εκτονώνεται το φαινόμενο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Εικόνα εκτόνωσης υπάρχει αυτήν την ώρα σε ότι αφορά το θέμα του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ωστόσο, ότι θα παραμείνει σε ετοιμότητα όλος ο κρατικός μηχανισμός προληπτικά για 48 ώρες.

Όπως είπε ο ίδιος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έθεσε σε ετοιμότητα τις υπηρεσίες των δήμων για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για ό,τι χρειάζονται, ενώ όλος ο μηχανισμός του κράτους ανταποκρίθηκε ως έπρεπε

Στις 10 το βράδυ, σύμφωνα με τον γ.γ θα συνεδριάσει ο ΟΑΣΠ υπό τον κ. Λέκκα για την παρατήρηση της σεισμικής ακολουθίας, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα της εξέλιξης

Σε ότι αφορά τις ζημιές, ο γγ ΠΠ είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, υπήρξαν κάποιες καταρρεύσεις προσόψεων παλαιών κτιρίων, πτώσεις σοβάδων -κυρίως κοντά στο επίκεντρο του σεισμού- ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Όπως είπε, μια τουρίστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ορισμένοι άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Επίσης, αρχικά επικράτησε ανησυχία για την κατάρρευση κατασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, εξήγησε ο ίδιος, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να είχε καταπλακωθεί κάποιο άτομο, αλλά η έρευνα με ειδικές ακτίνες και εκπαιδευμένο σκύλο της πυροσβεστικής, έδειξε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό.

Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειωθήκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν

Ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά «η πόλη άντεξε και θα αντέξει» ενημερώνοντας ότι συνεχίζουν να πετούν 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για να υπάρχει εικόνα -κυρίως για τους ορεινούς όγκους και για πράγματα που δεν φαίνονται εύκολα- σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα σχετικά εγχειρίδια της Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Καταλήγοντας τόνισε ότι αν χρειαστεί και στον βαθμό που κρίνει η κάθε υπηρεσία θα ανακληθούν οι άδειες προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, για να συνδράμουν τους πολίτες.

Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος σήμανε συναγερμός και, μεταξύ άλλων, ένα ελικόπτερο Super Puma μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τεθεί σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί η συνδρομή του.

«Συνιστώ ψυχραιμία και καλώ τους πολίτες να ενημερώνονται και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε» αναφέρει το tweet της Ελληνικής κυβέρνησης.

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι έντονη, ενώ στις 15:11 σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση της τάξεως των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 Χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Αμέσως μετά το σεισμό σημειώθηκαν προσωρινά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, τα οποία έχουν πλέον αποκατασταθεί.

  • Διακοπές ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά

Διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω προκάλεσε ο σεισμός. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονται στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

  • Ζημιές στο κέντρο της Αθήνας και στο κτήριο της Βουλής

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτήριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοβάδες όμως έχουν πέσει και στο κτήριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτηρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

  • Ρωγμές σε σπίτια στη Μάνδρα

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από τον σεισμό στην Αττική.

  • Τι λένε οι σεισμολόγοι

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο γνωστός σεισμολόγος, Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος τονίζει πως θα ακολουθήσουν πολλοί μικρότεροι μετασεισμοί.

  • Ευθύμιος Λέκκας: Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ

    «Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ» δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Λέκκας σημειώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

    Όπως είπε ο κ. Λέκκας, ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

  • Άκης Τσελέντης: Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.

  • Άνοιξαν τα κελιά στις φυλακές Αυλώνα

Να ανοίξουν τα κελιά των κρατουμένων στις φυλακές Αυλώνα, αναγκάστηκαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εξαιτίας της έντασης του σεισμού.

Η σεισμική δόνηση ήταν τόσο έντονη, που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής άνοιξαν τα κελιά επιτρέποντας στους κρατούμενους να βγουν στον προαύλιο, ώστε να αποφευχθεί τόσο ο πανικός όσο και οποιοσδήποτε τραυματισμός.

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ: Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας «Εκτονώνεται το φαινόμενο» (pics)
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ: Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας «Εκτονώνεται το φαινόμενο» (pics)
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ: Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας «Εκτονώνεται το φαινόμενο» (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider