Goldman Sachs: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 24% το β' τρίμηνο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 24% το β' τρίμηνο
«Τρομάζει» η έκθεση της Goldman Sachs για τo χτύπημα του Covid-19 στην αμερικανική οικονομία.

Την πόρτα της εξόδου θα δουν περίπου 2,25 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ λόγω του κορονοϊού το Μάρτιο, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε η Goldman Sachs.

Την Πέμπτη, ανακοινώθηκε πως 281.000 Αμερικανοί εργαζόμενοι εντάχθηκαν την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου ώστε να λάβουν επίδομα ανεργίας. Αυτή ήταν μια τρομακτική αύξηση της τάξεως του 33% από την προηγούμενη εβδομάδα και το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης από το 1992.

Ωστόσο όπως αναφέρει σε έκθεση της η Goldman Sachs, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

Συγκεκριμένα προβλέπει ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις ΗΠΑ που θα οδηγηθεί στην πόρτα της εξόδου θα φτάσει τα 2,25 εκατομμύρια το Μάρτιο, ήτοι 8 φορές υψηλότερο από τον αριθμό των εργαζομένων που έκαναν αίτηση ώστε να λάβουν επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα όπως αναφέρει το ποσοστό ανεργίας τα επόμενα δύο τριμήνα θα αυξηθεί κατά 5,5%. Αυτό συνεπάγεται αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 9% από 3,5%.

Οι εκτιμήσεις της Goldman Sachs βασίζονται σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των απολύσεων που καταγράφηκε στις αρχές αυτής της εβδομάδας στις ΗΠΑ, συρρίκνωση των πωλήσεων και πτώχευση εταιρειών. Παράλληλα, εξετάζεται πως τα έσοδα από τον κλάδο της ψυχαγωγίας έχουν μειωθεί κατά 80%, τα έσοδα από τον κλάδο της φιλοξενίας έχουν μειωθεί κατά 75%, τα έσοδα από τα μέσα μεταφοράς έχουν μειωθεί κατά 70% και τα έσοδα από τον χώρο της εστίασης έχουν μειωθεί κατά 65%.

Στο πιο θετικό σενάριο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο το Μάρτιο, αριθμός που θα ξεπερνούσε το ρεκόρ των 695.000 ανέργων που καταγράφηκε το μακρινό 1982.

Πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ

Goldman Sachs

Η Goldman Sachs μείωσε δραματικά την εκτίμησή της για το αμερικανικό ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο στο -6% από -0,2%. Παράλληλα οι αναλυτές της Goldman προβλέπουν μια τεράστια πτώση της τάξεως του 24% του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμησή τους για μείωση κατά 5%. Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs η εξέλιξη αυτή θα σήμαινε πως μόλις σε ένα τρίμηνο η αμερικανική οικονομία θα βιώσει μια αύξηση στο κενό παραγωγής μεγαλύτερη από ό,τι το σύνολο της μεταπολεμικής ύφεσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider